2022 januárjában a Déryné Program Barangoló alprogramja kiterjesztve működését, elindítja drámaírói műhelyét, amelyre január 22. és február 28. között lehet beadni a jelentkezést.

Az újonnan induló műhely célja, hogy olyan fiatal vagy pályakezdő drámaíróknak adjon lehetőséget a kibontakozásra, akikről a szűkebb környezete már megállapította, hogy tehetséges tollforgató, viszont a munkássága még nem került nagyobb nyilvánosság elé. „A Barangoló Drámaírói Műhely legfontosabb célja egy új drámaíró nemzedék tehetségeinek felkutatása és helyzetbe hozása” – fogalmazta meg ezzel kapcsolatos gondolatait Kis Domonkos Márk igazgató.

A programra magyar állampolgársággal és magyarországi lakcímmel lehet jelentkezni. Olyan drámatervvel, és annak legalább egy megírt jelenetével várják a nevezéseket, amellyel az aspiráns korábban még nem vett részt sikeresen drámaíró pályázaton vagy ösztöndíjon. Jelentkezni a Déryné Program oldalán, a regisztrációt követően lehet. A műhely évente maximum 3 drámatervet fogad be. A sikeres jelentkezést követően a résztvevő írók a 8 hónapos műhelymunka során egy mentor vezetésével jutnak el egy egész estés magyar nyelvű dráma megírásáig. A havi rendszerességű találkozók alkalmával, a mentorok szakmai iránymutatásával és segítségével kerülnek kidolgozásra az adott jelenetek, hogy a 8 hónapot felölelő munkafolyamat végeztével megszülethessen a mű. A Déryné Program a Barangoló alprogramon keresztül az alkotói munkafolyamathoz személyenként egy Mentort, valamint minden hónapban bruttó 145 000 Ft írói hozzájárulást biztosít a műhely ideje alatt. A műhely mentorai: Kulcsár Edit, Kozma András és Lukácsy György, a Nemzeti Színház elismert munkatársai.

Resetár Dániel (Fotó: Gádoros Márk)

A Drámaírói Műhely keretében megszületett alkotásokat a Barangoló alprogram felajánlhatja az eddigi sikeres partnereinek megvalósításra, valamint a Déryné Program antológia formájában megjelentetheti. A Szakmai Bizottság és a Mentorok javaslatára a legnívósabb pályaművet a Déryné Társulat is bemutathatja felolvasó- vagy hagyományos színházi formában. „Más drámaírói felhívásokkal szemben a Drámaírói Műhely egyedülálló lehetőséget kínál a fiatal íróknak, hiszen amellett, hogy elkészíthetik az első, egész estés drámájukat, munkásságukat a színházi szakma szélesebb körben is megismerheti. Ezenfelül a legjobban sikerült írások dramatizált formában a közönség előtt is bemutatkozhatnak” – mondta el Resetár Dániel, a Barangoló alprogram projektvezetője.

A részletes felhívás és további információ a Déryné Program Drámarói Műhely aloldalán olvasható. 

Kiemelt kép: Drámaíró Műhely (Fotó: Déryné Program)