A Vörösmarty Színház is megtartotta társulati nyitóülését, a Pelikán Fészekben többek között a járvány okozta nehézségekről, az elmúlt időszakban végzett színházi munkáról, az önkormányzati támogatással megvalósult fejlesztésekről, valamint az új évad bemutatóiról és előadásairól is szó esett.

„Mindannyian abban reménykedünk, hogy végre ismét egy teljes évadon keresztül járhatunk a Vörösmarty Színházba, amely a város és a régió kulturális életének egyik meghatározó központja. Nagyon nehéz időszak van az előadói tevékenységet folytatók mögött is, és itt ma mindannyian abban bízunk, hogy mind a nagyszínpadon, mind a megújult Pelikán Fészekben kiváló előadások részesei lehetünk” – fogalmazott köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András, a város polgármestere. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2021/22-es évadra váltott bérletekkel a teátrum gazdasági helyzetének stabilizálásában segíthetnek a nézők, mivel a Vörösmarty vezetése 60-70 milliós bevételkieséssel számol idén. Székesfehérvár Önkormányzata is részt vállal az anyagi terheket illetően, a városvezetés úgy döntött, hogy a kiesett összeget saját forrásaiból biztosítja a színháznak, tovább 165 millió forinttal együtt, amelyet az épület fejlesztésére fordítanak majd.

Dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója arról is beszélt, hogy a pandémiás időszakban a Pelikán Fészek teljes hő- és hangszigetelése mellett megújult a vendégtér, és hamarosan befejeződik az emeleti társalgó felújítása is. „Szeretnénk, ha a Pelikán a fiatalok alkotó műhelye lenne, hiszen 203 évvel ezelőtt ezen a helyszínen indult el a magyar nyelvű színjátszás hazánkban. Az a hév, az a lendület, amellyel a „szent suhanc”, vagyis Petőfi Sándor e falak között játszott, itt van ma is” – fogalmazott, miközben leleplezte a költőt ábrázoló alkotást. Köszöntőjét azzal zárta, hogy jövőre szeretné a következő öt éves ciklust is megpályázni, azaz folytatni a munkát a társulattal, melynek tagjai tele vannak kreatív erővel, amely a színház, a színjátszás jövőjét is biztosítja.

Kiemelt kép: A Vörösmarty Színház társulata (Fotó: Vörösmarty Színház)