Két nap múlva, szeptember 8-án 80. alkalommal kerül műsorra a KV Társulat, a Láthatatlan Csoport és a Névtelek Utak Alapítvány közös előadása, a Kiállok érted. A produkció és a hozzá kapcsolódó feldolgozó program elsősorban a prostituálttá válás és emberkereskedelem veszélyének kitett fiatalok lehetőségeit, és az áldozattá válás folyamatát vizsgálja.

A színházi próbafolyamatot kutatómunka előzte meg, melynek során a területen dolgozó szakemberekkel történt beszélgetések, kapcsolódó szakirodalom megismerése és esetismertetések  során a színészek tájékozódtak a prostituálttá válás társadalmi hátteréről, a folyamat jellegéről, az áldozattá váló lányok lehetséges pszichés múltjáról és lélekrajzáról, mindezek alapján állították össze a fórumszínházi eszközökből is merítő darabot.

Az alkotók most ezt az előadást Doncsecs Ildikó emlékének szentelik, aki idén júliusban hunyt el. A társulat most tőle búcsúzik a következő sorokkal, melyeket változtatás nélkül közlünk:

„Szeptember 8-án 80. alkalommal játsszuk el majd a Kiállok érted c. előadást, de már semmi sem lesz olyan, mint előtte, 79 előadás alatt volt. Nem lesz, mert hiányozni fog valaki, aki nélkül elképzelhetetlen a Kiállok érted, elképzelhetetlenek az utána következő foglalkozások. Nem lesz ott velünk Doncsecs Ildi,  a Névtelen Utak Alapítvány munkatársa, aki 2015 óta, a kezdetektől segített nekünk. Ildi a prostitúció elleni küzdelem hőse, a prostituáltak védőangyala volt, utcai terepen dolgozott, számtalan lány kimenekítésében és védett házban elhelyezésében vett részt. Csendben, háttérbe húzódva, fáradhatatlanul tette a dolgát; olyan embereknek adott esélyt, akik előtt már minden kapu bezárult. Akinek megadta a telefonszámát, az tudta, hogy bármikor hívhatja; Ildi fel fogja venni és ott lesz, segít. Szelíd, halkszavú ember volt, de a Kiállok érted utáni foglalkozásokon szájtátva, lélegzet visszafojtva hallgatták őt még a „legkeményebb” otthonos fiatalok is. Pedig halkan beszélt. De olyan ereje volt a hitelességének és a meggyőződésének, ami mindenkihez elért. Hívő ember volt; az utcai munkában és ebben a színházi kalandban is, amit együtt élhettünk át vele, a hite segítette, vezette. „Arra éreztem elhívást, hogy kimenjek az utakra és beszéljek azoknak, akiket ott találok – történetesen a prostituáltaknak – Isten örömhíréről.”

Ezt a végtelen törékeny és végtelen bátor embert kevesen ismerhették; ő nem szerepelt címlapokon, hiszen a munkája miatt nem készülhetett róla fotó, nem olvashattunk vele interjúkat, mivel sokszor a nevét sem lehetett leírni. Rejtőzködnie kellett. Hatalmas szerencséje van annak a több száz otthonos fiatalnak, aki láthatta és hallhatta Doncsecs Ildit, és nekünk is, hogy dolgozhattunk vele.

Ildi, a 80. előadást neked játsszuk, a te emlékednek szenteljük. És innentől nem lesz olyan előadás, amikor ne gondolnánk rád. Szeretettel búcsúzik tőled a Kiállok érted teljes csapata: Barabás Ildi, Bíró Bence, Feuer Yvette, Ficzere Béla, Gróh Ádám, Háda Fruzsina, Jaskó Bálint, Hajmási Dávid,  Kőszegi Judit, Romankovics Eda, Tarr Judit, Száger Zsuzsa, Urbanovits Kriszti és Varjú Nándor.”

Kiemelt kép: Jelent a Kiállok érted című előadásból (Fotó: Stúdió K Színház)