Három szereposztásban lesz majd látható Don Quijote híres története, a La Mancha lovagja a Budapesti Operettszínház színpadán.

A hosszú bezártság és a járványügyi helyzet okozta kellemetlenségek után (és valamennyire még annak közepette) egy igazán szívet melengető előadással készül az Operettszínház, melynek központjában az álmok, egy jobb világ és a szórakoztatás áll. A teátrum missziója a bemutatóval nem más, mint, hogy felemelje a lelket, nemcsak a történettel, hanem a lenyűgöző színészi alakításokkal és az izgalmas látványvilággal egyaránt.

„Vajon tényleg be vagyunk zárva saját elménk, gondolataink börtönébe? Színházunk legújabb nagyszínpadi előadása úgy gondolkodtat el ezen, hogy közben szórakoztat. Az absztrakt közegben megelevenedő mese Don Quijotéról, a búsképű lovagról szól, aki addig álmodozott egy szebb és jobb világról, amíg elhitte, hogy valóban létezik.” – írja az előadás színlapja. Az álmodozó lovag története arra keresi a választ, hogy milyen lenne a világ, ha abban a szeretet, az elfogadás, a gyengédség és a szolidaritás uralkodna.

Az eredeti musical 1965. november 22-én került bemutatásra a washingtoni Square Színházban, majd az első európai bemutatót Madridban tartották, amit később a londoni követett. A nemes lovag gondolatébresztő történetét Budapesten 1971-ben mutatták be először az Operettszínházban, akkor Darvas Ivánnal a címszerepben. A musical egyedisége, hogy szerzői egy keretjátékkal gazdagították az eredeti középkori történetet. A darab főszereplője maga Cervantes, aki eljátssza Alonso Quijana nemest, aki maga Don Quijote. Így megjelenik a klasszikus színház a színházban motívum az előadás során.

Vincze Balázs rendező koncepciójában Don Quijote a mai kor embereként jelenik meg a színpadon, aki bejárja az élet sötét és derűs oldalait is, a körülötte lévő világ mégsem vonja el a figyelmét a valódi értékekről. A darab nagyon erős zenei – és látványvilággal rendelkezik: az áttetsző vagy éppen különböző színekben és fényárban úszó üvegfelületek Don Quijote utazása egyfajta transzcendens, belső utazásának szimbolikáját erősítik, a váltakozó ritmusú spanyol zenei elemek pedig visszarepítenek a fikció világába.

A darab rendező-koreográfusa Vincze Balázs, főbb szerepekben pedig többek között Németh Attila, Nagy Lóránt, Homonnay Zsolt, Serbán Attila, Sándor Péter, Kocsis Dénes, Peller Anna, Nádasi Veronika és Dancs Annamari látható majd. Karmesterek: Bolba Tamás és Tassonyi Zsolt. A La Mancha lovagja szeptember 11-én kerül bemutatásra a Budapesti Operettszínház nagyszínpadán.

Kiemelt kép: Németh Attila, Peller Anna és Nagy Lóránt a La Mancha lovagja olvasópróbáján (Fotó: Németh Anna)