A legkiválóbb boltok ismertetőjele, hogy bármit megkaphatunk bennük. Fizetőeszköz birtokában vajmi könnyedséggel kielégíthetjük a vásárlás iránti vágyunkat, de mi a helyzet akkor, ha olyasvalami után epekedünk, amit pénzzel nem szerezhetünk meg? Ha az érzelmek hiánycikknek számítanak? Ha a jövő bizonytalanságát képtelenek vagyunk csillapítani a jelen termékeivel? László Miklós 1937-ben íródott romantikus vígjátéka, az Illatszertár hasonló kérdéseket boncolgat, ám ahelyett, hogy drámaian a lelkünkre telepedne, inkább szórakoztatóan gondolkodtat, mosolyogva elmélkedik. A New Yorkba emigrált szerző fergeteges művét világszerte előszeretettel szerepeltetik a teátrumok, de az alapanyag számos feldolgozást is megért már, élen a Tom Hanks és Meg Ryan főszereplésével készült A szerelem hálójában című romantikus filmmel, valamint a Bodrogi Gyula nevével fémjelzett 1987-es magyar tévéjátékkal. A sokoldalú drogéria hamarosan újabb nézőket hódít meg a budapesti Thália Színház közönségének képében, méghozzá annak a Béres Attilának a rendezésében, aki már többször színpadra állította a darabot.

A két világháború között játszódó, mégis a boldog békeidők hangulatát idéző történet a harmincas évek nyüzsgő, színpompás Budapestjére röpít vissza minket, Hammerschmidt Miklós váci utcai illatszertárába, ahol bármi kapható, mi szem-szájnak ingere: parfüm, púder, fogkefe, sőt akár tornacipő is. Ha a mélyen tisztelt vevő nincs résen, akkor pillanatok alatt rogyásig telik a kosara, a lelkiismeretes kollégák pedig még a kedvezményt is kifizettetik vele. Ahogy közeleg a karácsony, egyre nagyobbá válik a forgalom, és egyre nő a feszültség is, amit az érzelmek vihara okoz: akad itt kihűlt házasság, megcsalás, titokzatos szerelmi levelezés, valamint pletykák, félreértések és sértődések dögivel, tehát tulajdonképpen minden, ami egy érzelmes komédiához szükségeltetik. És hogy mi elengedhetetlen még hozzá? Egy illusztris szereplőgárda, amit a Thália társulata garantál.

Béres Attila rendező (Fotó: Thália Színház)

A mű egyik mozgatórugóját, a belvárosi butik tulajdonosát, Hammerschmidt Miklóst például a Jászai Mari-díjas színművész és érdemes művész, Szervét Tibor alakítja, aki a Thália másik újdonsült bemutatója, a Gyilkosság az Orient Expresszen mellett az Illatszertár főszerepét is elvállalta. Szerencsére két teljesen eltérő karakterről van szó, amelyről maga a színész is lelkesen nyilatkozott: „Ez egy klasszikus színdarab a tagoltságát, a karaktereit, a konfliktusait illetően. Hétköznapi, emberi történeteket fogalmaz meg, szakításokat, szerelmeket, és mint ilyen, ritka, az én személyes véleményem szerint hiánycikk. Számos vígjátéki félreértéssel átszőtt, van benne nagy, nehéz élethelyzetekből fakadó abszurditás, a humora mégsem fekete humor, hanem nagyon helyes emberi humor. Az általam megformált Hammerschmidt egy öregedő férfi, aki azzal szembesül, hogy a felesége megcsalja. Ez minden korban, minden férfi és szerintem nő számára is katasztrófa, mert az önbecsülése, az identitása, a saját magáról alkotott képe forog kockán – ez mindig ezzel jár, azért omlunk össze, hogyha kiderül, hogy a párunk valaki mást jobban díjaz, mint minket. A színdarabnak nem ez a fő története, de egy igen erős mellékszála.”

Szinetár Dóra és Ember Márk (Fotó: Thália Színház)

De még Hammerschmidt úrnál is érdekesebb személyiség az intrikákban járatos Balázs kisasszony, akit a Thália Színházba frissen átigazolt Jászai Mari-díjas színésznő és énekesnő, Szinetár Dóra formál meg és a nekünk adott interjúja alapján ennek felettébb örül: „…különösen boldog vagyok, mert Balázs kisasszony csodaszép szerep, és bár nagyon szeretem a musicaleket, de ha már egy prózai társulathoz szerződtem, jól esik a műfaj egyik klasszikusával kezdeni.” Érdekes továbbá, hogy a történet másik fontos karakterét, Asztalos urat szintén a teátrum egyik új színésze, Ember Márk kelti életre, aki olyan kollégák között bizonyíthatja képességeit a darabban, mint Nagy Viktor, Hevesi László, Mórocz Adrienn, Szabó Győző, Szabó Erika, Hunyadkürti István és Tamási Zoltán. Ők felelnek azért, hogy szórakoztató formában ugyan, de átérezhessük az átlagemberek kisebb-nagyobb gondjait, amelyek esetében a szerzőnek, László Miklósnak nem kellett messzire mennie ihletért: gazdag családból származott, de hirtelen elszegényedtek, édesapja meghalt és neki kellett eltartania édesanyját, valamint nyolc testvérét. Az évek során dolgozott cukorkagyárban, ruházati eladóként, nyakkendőügynökként, gépíróként és a budapesti petróleumgyárban is, de szerencsére a megélhetési nehézségek ellenére sosem hagyta abba az írást, és kitartása meghozta a gyümölcsét, hiszen olyan kiváló barátokra tett szert, mint Molnár Ferenc és végül az Illatszertárral révbe ért.

A Thália Színház illatszertárának ünnepélyes megnyitójára október 30-án kerül sor a Nagyszínpadon, ráadásul a leendő kuncsaftok tíz százalékos kedvezménnyel válthatják meg jegyeiket az eseményre, legyen szó akár az októberi, akár a novemberi bolti túrákról. Bár mint minden üzletben, itt is kötelező a maszkhasználat, azonban ide nagyon is érdemes betérni, hiszen kaphatóak szellemes dialógusok, mókás helyzetkomikumok, magvas gondolatok és azonosulható karakterek is. Több lett, maradhat?

Kiemelt kép: Szinetár Dóra (Fotó: Pejkó Gergő), Ember Márk (Fotó: Juhász Éva) és Szervét Tibor (Fotó: Thália Színház)