2004-ben mutatták be Wolfgang Petersen rendezésében, Brad Pitt (Akhilleusz), Eric Bana (Hektór) és Orlando Bloom (Parisz) főszereplésével a Trója című történelmi filmet, amely a trójai háború eseményeit mutatja be egy sztárgárdával és látványos körítéssel, a történetben pedig fontos szerepet kapott Helené, azaz Szép Heléna is, akit az alkotásban Diane Kruger keltett életre. 

Persze a karakterért nem egyedül Kruger volt versenyben, hanem hazánk egyik színésznője, Dobó Kata is a legesélyesebbek között volt: eljutott a casting végéig, ott azonban nem őt választotta a rendezőt, hanem amerikai kolléganőjét. Dobó Kata a következőket mesélte a dologról az Erősebb igen nevű YouTube csatorna vendégeként: „A Trójánál a harmadik fordulóig jutottam, és már csak ketten maradtunk, az fájdalom volt, mert volt egy hét, amikor gondolkoztak mindkettőnkben. Nem tudom, milyen élete van Diane Krugernek, biztos boldog, tudom, hogy született egy kislánya, fantasztikus karrierje van, csodálatos színésznő. Az nem volt egy olyan szerep, amiben mindent meg lehetett mutatni, nagyon szépnek kellett lenni. De hát német rendezője volt, én ezzel tudnám magyarázni. Ha Szabó István rendezte volna, lehet, engem választ. De még az is lehet, hogy valamit mégis jobban, többet tudott, vagy jobban úgy, ahogy a rendező elképzelte… Abból nehéz volt felállni, de közben meg nem tudom…”

Lehet, hogy ha sikerül elnyernie a szerepet, akkor másként alakult volna a pályafutása, de Dobó Kata így sem panaszkodhat: olyan filmekben szerepelt, mint a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem és a Budapest Noir, rendszeresen megfordul a színpadon (például a Kölcsönlakás, a Nyolc nő, a Teljesen idegenek és a Dominógyilkosság darabokban) és már rendezett is két filmet a 2019-es Kölcsönlakás és a 2021-es El a kezekkel a Papámtól! képében. 

Kiemelt kép: Dobó Kata (Fotó: Femina)