50. születésnapját ünnepli Dobó Kata, színésznő, filmrendező.

1974-ben született Győrben, születési neve Kovács Katalin, gyermekkorában sokat költöztek édesapja hivatása miatt, így élt Kijevben és Lentiben is, végül Békásmegyerre költöztek. A középiskola elvégzése után dolgozott titkárnőként is, majd egy modellversenyen beválogatták a legjobbak közé, számos magazinban szerepelt, sőt Németországba szerződött, ahol katalógusokban szerepelt.

1995-ben, mindössze 21 évesen került be az Éretlenek című sorozatba, majd A miniszter félrelép Marosi Tündéje hozta meg számára az országos ismertséget 1997-ben. Ugyanebben az évben nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol kétszer halasztott, majd végül csak az első évet végezte el, ezt követően az Amerikai Egyesült Államokban, egyenesen Hollywoodban tanul színészetet.

Mai napig jelentős és fontos a Szabadság, szerelem című filmben nyújtott alakítása, feltűnt a Csak szex és más semmi és a Budapest Noir című filmekben, de a Válótársak, a Csak színház és más semmi és a Korhatáros szerelem című sorozatokban is. Két nagyjátékfilmet rendezett, a Kölcsönlakást 2019-ben és 2021-ben az El a kezekkel a Papámtól! címűeket, utóbbi 2022-ben elnyerte a legjobb mozifilmnek járó díjat a San Diegó-i Nemzetközi Gyerekfilmfesztiválon.

Kiemelt kép: Dobó Kata (Fotó: Borzi Vivien)