A Hagyományok Háza a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat és Textil Tanszékével együttműködve Kis fekete 2022 címmel divatszínházat tart október 8-án, szombaton délután a Színházteremben. 

A Nyitott Műhely Kis fekete pályázata nemcsak a népi kézművesek, iparművészek, tervezők, crafterek és egyéni alkotók körében arat nagy sikert évek óta, hanem a nagyközönség körében is, akik nagyszabású, egyedi látvány- és hangzásvilágú divatbemutatón tekinthetik meg a „kis feketéhez” illő, népi ihletésű öltözékkiegészítőket és modern öltözékeket. Az idei év különlegessége a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat és Textil Tanszékével való együttműködés. Az „Így látom én a népművészetet” című projektben az egyetem diákjait arra kérték, hogy a hagyományból építkezve, magyar népviseletek alapján alkossanak modern fekete ruhákat. Az élőzenés show a beérkezett munkákon és az inspirációs alapul szolgáló népviseleteken keresztül, Nemes Szilvia koreográfus közreműködésével, innovatív módon mutatja be a modern divat és a tradicionális szemlélet harmóniáját.

A szakmai zsűri elnöke Illés Vanda, Népművészet Ifjú Mestere hímző, művészettörténész, a zsűri további tagjai: Aranyosi Zsuzsanna, a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat és Textil Tanszék oktatója, textilművész és egyetemi docens, Molnár Madarász Melinda ruhatervező, a Meyke divatmárka alapítója, Remete Krisztina, a Budapesti Metropolitan Egyetem habilitált egyetemi docense, Stumpf Imre női ruhaszabó mester és Szathmári Ibolya néprajzkutató-etnográfus. A szakmai zsűri tizenkét alkotót javasolt díjazásra, akik közül hárman részesülnek kiemelkedő díjazásban.

Kiemelt kép: Hagyományok Háza (Fotó: Hagyományok Háza Facebook oldal)