Egy népszerű és egy kevésbé ismert Rejtő-regény kapott helyet a Libertine Könyvkiadó 2022 tavaszán elindított sorozatában, az Aranylétrás Könyvekben, amelynek célja magyar és külföldi, klasszikussá vált szerzők kevésbé ismert vagy emblematikus műveinek kiadása egyedi és minőségi kivitelben. A sorozat nem titkolt célja volt a gyűjtőszenvedély felélesztése is – ebben is sikerrel járt, hiszen a minden évben tavasszal, illetve ősszel megjelenő kötetek első 1000 példánya ráadásul számozottan kapható, így igazán exkluzív kör tagja lesz, akinek a könyvespolcán ezek a kiadások sorakoznak. Az új Rejtő-kötethez ráadásul Rudolf Péter levele jár ajándékba.

Az Aranylétrás Könyvek-sorozat a külső és a belső értékek összehangolására törekszik, így mind a borítógrafikára, mind a szöveggondozásra nagy hangsúly kerül a munka során. Így volt ez a sorozatot nyitó Szerb Antal-regény, A Pendragon-legenda, majd az azt követő Virginia Woolf-könyv, a Mrs. Dalloway esetében, valamint a frissen megjelent Rejtő-kötetnél is. A sorozat vizuális koncepciója Szép-Bíró Erika grafikus és textiltervező munkája, akinek ezúttal nehéz dolga volt, ugyanis a Rejtő-kötetben két regény kapott helyet: a szerző egyik legismertebb és talán legnépszerűbb regénye, a Vesztegzár a Grand Hotelben, valamint egy kevésbé ismert szöveg, a Tigrisvér. A Rejtő-életmű – hasonlóan a szerző élettörténetéhez – legendásan sok filológiai problémát hordoz magában, az eredeti kéziratok hiányával kezdve a hivatalos és önjelölt cenzorok ténykedésén át az egyéb okokból létrejött szövegromlásokig. Ezért különösen fontos volt, hogy a lehető leginkább körültekintő módon foglalkozzanak a szöveggondozással; a kötet szerkesztője ezért a munka során számos ponton konzultált Thuróczy Gergely Rejtő-kutató irodalomtörténésszel, a Petőfi Irodalmi Múzeum tudományos segédmunkatársával.

Szép-Bíró Eszter borítóterve a Rejtő Jenő-díszkiadáshoz

Talán még a legnagyobb Rejtő-rajongóknak is sikerül meglepetést szerezni, hiszen a kötethez egy exkluzív levelet is csatolnak, amely Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatójának gondolatait tartalmazza. A színművész nemcsak a Rejtő-hangoskönyvek hangja, hanem az író nagy rajongója is – levelében vall arról, hogyan ismerkedett meg kiskamaszként Rejtő világával, hogy mit jelent számára a „Rejtő-univerzum”, elárulja, miért tartja fontosnak, hogy Rejtőt olvassunk, és bevallja azt is, hogy a Tigrisvért még ő sem ismerte…

A Libertine Könyvkiadó által az Aranylétrás Könyvek-sorozatban megjelent Rejtő-kötet Rudolf Péter exkluzív levelével kizárólag a budapesti és a szegedi Libertine Könyvesboltban, valamint a Libertine webshopjában kapható.

Kiemelt kép: Rejtő Jenő: Rudolf Péter (Fotó: Vígszínház)