Július 21-én, 20 óra 50 perces kezdéssel közvetíti az M5 csatorna a tatabányai Jászai Mari Színház 2015-ben bemutatott Tartuffe című előadását.

„A komédia az a látható forma, amivel a természet ruházott fel mindent, ami ésszerűtlen, azért, hogy meglássuk és ugyanakkor el is tudjuk kerülni ezt az ésszerűtlenséget. Hogy fel tudjuk ismerni a komikust, tudnunk kell mi a racionális; meg kell látni annak hiányát, és ennek segítségével megállapítani miből is áll az ésszerűség…” – írta Molière a Tartuffe védelmében, hiszen elég sok támadás érte őt a dráma miatt, amelyet betiltottak, átírattak, és amely miatt egyházi kiátkozással fenyegették. Ugyanakkor a nézők imádták, és a mű többszáz éve halhatatlannak bizonyul. Orgon (Megyeri Zoltán) házában az álszent Tartuffe (Crespo Rodrigo) vette át az irányítást. Alakoskodásával sikerült az utcáról felszedett koldusból a házigazda legbizalmasabb barátjává és tanácsadójává válnia, és az egész családot maga ellen fordítani, kivéve Pernelle asszonyt (Bajcsay Mária).

Molière halhatatlan, örök érvényű komédiáját Parti Nagy Lajos varázsolta lendületesen maivá, az előadást Szikszai Rémusz állította színpadra, a bemutatóra 2015. október 30-án került sor. Az előadás 2016-ban több versenyprogramban is nagy sikerrel szerepelt: a POSZT-on Danis Lídia (Dorine) elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat, Szikszai Rémusz pedig a legjobb dramaturgnak járó elismeréssel térhetett haza, a Városmajori Színházi Szemlén a legjobb előadás, a legjobb férfi főszereplő (Megyeri Zoltán) és a legjobb női mellékszereplő (Danis Lídia) kategóriában vált győztessé. A tévéfelvétel a Thália Színházban, a Vidéki Színházak Fesztiválja alkalmával került rögzítésre.

Kiemelt kép: Crespo Rodrigo a Tartuffe-ben (Fotó: Szvatek Péter / tatabányai Jászai Mari Színház)