Október 6. és 16. a Művész mozi ad otthont a 11. Szemrevaló Fesztiválnak, amelyen a német nyelvterület legfrissebb alkotásait láthatják az érdeklődők.

A Szemrevaló Fesztivál a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe-Institut közös filmhete, amely a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből ad ízelítőt. A 11. alkalommal megrendezésre kerülő programsorozaton stílszerűen 11 film kerül vetítésre, ráadásul nem egy fesztiváldíjas alkotás is. A Kedves Thomas (Lieber Thomas) 9 díjat nyert el az idei Német Filmdíjon, köztük a legjobb filmnek járó Arany Lolát is. A film Thomas Brasch, a neves német író, rendező, színész életén keresztül mesél a múltfeldolgozás nehézségeiről: a történet a német történelem főbb állomásain kalauzolja végig a nézőt 1945-től, az NDK és az NSZK kialakulásán, majd a német egyesülésén át a XXI. század elejéig, Szintén a háború utáni Németországban játszódik a Grosse Freiheit című osztrák-német koprodukcióban készült börtönfilm, amely Cannes-ban a zsűri különdíját nyerte el, azóta pedig húsz nemzetközi fesztiváldíjjal, köztük a legjobb operatőr és a legjobb filmzene Európai Filmdíjával is elismerték. A film főhősét, Hansot többször is bebörtönzik homoszexualitása miatt, az évtizedek során pedig valószínűtlen kötelék alakul ki közte és zárkatársa között.

Jelenetkép a Fűző (Corsage) című filmből (Fotó: Szemrevaló Fesztivál)

A hagyományokhoz híven idén is társadalmi kérdések állnak a fesztivál középpontjában: a Fűző (Corsage) a „Sisi-mítosz” feminista újraértelmezése, melyben életre kelnek a 40 éves Erzsébet császárné hazánk iránti vonzalmai és lázadásai, egészen meghökkentő adalékokkal árnyalva a róla kialakult képet. A Sisit megformáló Vicky Krieps az idei Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában a legjobb alakítás díját vihette haza. A Nico című alkotásban egy perzsa származású fiatal lányt rasszista támadás ér, ezt követően elhatározza, hogy soha többé nem hagyja magát bántalmazni, és karateedzésre kezd járni egy világbajnokhoz. Sara Fazilat a filmben nyújtott alakításáért a Max Ophüls Filmfesztivál legjobb női főszereplőnek járó díjával tüntették ki.

A fesztivál filmjei idén a Művész moziban lesznek láthatók, azonban október 10-e után Debrecenben, Szegeden és Pécsett is vetítik majd a művek egy részét.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Grosse Freiheit című filmből (Fotó: Szemrevaló Fesztivál)