A Magyar Állami Operaház a június 25-én megrendezett Csillagóra évadzáró gálán jutalmazta az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit. Összesen 24 bemutató, 78 cím, 436 nagytermi és 42 kamaraelőadás, valamint több mint 260 gyermek- és ifjúsági program szerepelt a dalszínház elmúlt, 2021/22-es Újranyitó évadának kínálatában. Bár az OPERA évada hagyományosan a Csillagóra-gálával ér véget, az újranyitott Operaház klimatizált nézőtere egészen július végéig várja a közönséget.

Az operavilág legrangosabb kitüntetésének számít a Kammersänger-cím, amelyet az OPERA vezetése tíz éve honosított meg a magánénekeseknek odaítélhető „A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese” cím létrehozásával. Az elismerés kiemelt honoráriummal párosul a következő évadok főszerepei kapcsán, így az aktív szólisták iránti megbecsülést kívánja kifejezni, értékelve tehetségüket és teljesítményüket. Ezt a megbecsülést idén Cser Krisztián, Szántó Andrea és Rácz Rita érdemelte ki. A balettművészek körében azonos célt szolgál „A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja” cím, amely a francia balett hagyományaiból táplálkozik és amelyet a jövő évadban Balázsi Gergő Ármin viselhet.

A „Magyar Állami Operaház Zenekarának Kamaraművésze” címet Polonkai Judit, az együttes szóló I. fagottosa vehette át, a „Magyar Állami Operaház Énekkarának Kamaraművésze” címben a bariton szólamból Fekete Károly részesült, a Magyar Nemzeti Balett Kamaraművésze címet pedig Takamori Miyu érdemelte ki. Első ízben részesült kamaraművészi elismerésben az Opera Gyermekkarának egy ifjú tagja, valamint a Magyar Nemzeti Balettintézet egy növendéke. A Gyermekkarból Abebe-Ayele Rafael vehette át a díjat, a Magyar Nemzeti Balettintézet Kamaraművésze pedig Porkoláb Cecília 6. évfolyamos balettnövendék lett.

Az OPERA emlékplakettjeinek díjazottjai (Fotó: Nagy Attila)

Hagyományosan a Csillagóra évadzáró gálát megelőzően, bensőséges hangulatú ünnepségen adják át az OPERA azon elismeréseit, amelyeket a dalszínház egykori jeles művészeinek és kiemelkedő egyéniségeinek emlékére alapítottak. Az Eiffel Műhelyház mozdonycsarnokában megtartott eseményen vette át operaházi örökös tagságát és mesterművészi címét elismerő oklevelét ifj. Harangozó Gyula koreográfus, balettművész, a Magyar Nemzeti Balett korábbi igazgatója. Az Oláh Gusztáv kétszeres Kossuth-díjas, kiváló művész, az OPERA néhai főrendezője, vezető díszlet- és jelmeztervezője emlékére alapított emlékplakettet tehetsége, szorgalma, művészi és emberi magatartása elismeréseként Kovács István operaénekes vehette át. A karmestereknek és hangszeres művészeknek odaítélhető Ferencsik János-emlékdíjban Nagy Csaba, az OPERA Zenekar trombitaművésze részesült, aki 1994 óta tagja az együttesnek és 2009-ben már átvehette egyszer az elismerést, míg a Komor Vilmos karmester emlékére alapított plakettet Keskeny Ferenc hegedű szólamvezető kapta.

Az OPERA egykori elismert jelmeztervezője előtt tisztelgő Márk Tivadar-emlékplakett idei díjazottja Tihanyi Ildi jelmez- és díszlettervező. Az Erkel Színház egykori főügyelője, Gela Lajos emlékére alapított plakettet, amelyet az OPERA művészeti támogató területén dolgozó valamely munkatársa kaphat meg, Harangi Mária rendező vehette át, aki 2016 óta az OPERA játékmestere. Az OPERA emellett a Covid-időszak alatti helytállásért külön jutalomban részesítette Barabás Izabella öltöztetőt és Bácskai Tamás kellékest, akik mindketten évtizedek óta a dalszínház elkötelezett munkatársai.

Kiemelt kép: Abebe-Ayele Rafael, Porkoláb Cecília, Balázsi Gergő Ármin, Szántó Andrea, Rácz Rita, Cser Krisztián, Polonkai Judit (Fotó: Nagy Attila)