Karinthy Márton szellemiségét és örökségét megtartva, de egyfajta megújulásra és lendületre törekedve vág neki a következő évadnak a Karinthy Színház.

Magasra tette a lécet a Karinthy Színház: hat bemutatóval, új próba és játszóhellyel és nemzetközi rendezőkkel várják a közönséget. Ahogy a júniusi évadzárón már bejelentették, a vezetőségben is történt változás: Berettyán Nándor művészeti vezetőként, Olt Tamás pedig a színház ügyvezetőjeként irányítja a továbbiakban a szakmai munkát. „A Karinthyságot megőrizve, de némi frissességgel feltúrbozva szeretnénk egy nagyon érvényes és nagyon mai színházi nyelvet képviselni” – mondta a Kaposvárról érkező ügyvezető.

Mindketten eltökéltek abban, hogy a Karinthy Színház nemcsak egész Budapestre, hanem az egész országra érvényes színház legyen, valamint a nemzetközi kapcsolatok kiépítésén is gőzerővel dolgoznak.

De nemcsak a személyi vonatkozásokban történt változás, a nyár folyamán felújították és korszerűsítették a világítástechnikát, elkezdődtek a munkálatok az új játszó és próbahelyen, valamint a nézőtéri mosdók is megújultak.

A színház idei évadának első bemutatója Carlo Gozzi A szarvaskirály című darabja lesz, amely a Gyulai Várszínház színpadán már a nyáron debütált. Az olasz író művét Berettyán Nándor álmodta színpadra, ahogy fogalmazott „hál’ Istennek elég tisztességes sikerrel ment Gyulán, remélem, hogy itt is szeretni fogják a nézők”. A második bemutató már az új elképzelések jegyében született: az Imigyen szól Louis de Funes című kortárs előadást Valere Novarina írta és ő is rendezi a Karinthy Színház számára. A harmadik új darab kifejezetten Bodrogi Gyulára íródott, a Nagymester című előadást Olt Tamás és Valcz Péter jegyzi.

Balázs Andrea és Szabó P. Szilveszter (fotó: Kovács Milán)

A negyedik premier, amely a következő naptári évet indítja januárban, az Ördögi kozmetika lesz. A belga származású Amelie Nothomb írása, Ilja Bocsarnikovsz rendezésében lesz látható a budai teátrumban. Bocsarnikovsz-al igazi nagyágyú érkezik a Karinthy Színházba, a nemzetközileg is jegyzett litván rendező, nemcsak a debreceni Csokonai Színháznak a művészeti vezetője, hanem a Moszkvai Művészszínház rektorhelyettese is.

Természetesen nem mehet le az évad Karinthy darab nélkül: A bűvös szék című egyfelvonásost Olt Tamás rendezi. Az évad utolsó bemutatója, a Vonó Ignác lesz, a komédiát pedig Verebes István állítja színpadra.

A bemutatók ismertetése után a közönségdíjak átadása következett. A legjobb színésznőnek járó elismerést Balázs Andrea kapta, aki a huszadik évadát kezdi a színházban. A legjobb színésznek a közönség véleménye alapján Szabó P. Szilveszter bizonyult, előadás tekintetében pedig Kelemen József Lököttek című darabja nyerte el leginkább a nézők tetszését. Az estét a Juhász Anna rendezte, Karinthy Márton A színházcsináló dokumentum portréfilm ősbemutatója zárta.

Kiemelt kép: Olt Tamás, Berettyán Nándor és Csáky Attila a Karinthy Színház évadnyitóján  (fotó: Kovács Milán)