Első alkalommal adták át a TikTok Book Awards díjait, a shortlist összeállításában az irodalmi élet, a könyvszakma és a #BookTok képviselői vettek részt.

A TikTok 2017-es nemzetközi debütálása óta vált a könyvpiacra is erős hatást gyakorló platformmá, jól mutatja ezt, hogy a cég közlése szerint a #BookTok-közösség több mint 167 milliárd posztot osztott meg. A nominált kötetekre az appon keresztül lehetett szavazni, a több ezer voks alapján az év könyve a nigériai-brit Bolu Babalola első regénye, a Honey & Spice lett. A történet főhőse egy fiatal fekete nő, aki bár elhatározza, hogy soha nem esik szerelembe, de aztán találkozik egy jóképű új diákkal. Ez a regény egyelőre nem olvasható magyarul, viszont a szintén díjazott Heartstopper-sorozat igen. Alice Osman 2019 és 2023 között, öt képregénykötetben írta meg két kamaszfiú, Charlie és Nick szerelmi történetét (ebből eddig négy jelent meg hazánkban), a szériát „A legjobb könyv, amit bárcsak újra először olvashatnék” díjjal tüntették ki a Tik-Tok szavazói.

A sorozat itthon is nagy népszerűségnek örvend, ami kezdetben az abból készült Netflix-adaptációnak volt köszönhető, ám az utóbbi időben a gyermekvédelminek nevezett homofób törvény miatt került még inkább a köztudatba. E miatt a sorozat miatt büntették meg ugyanis júliusban 12 millió forintra – amely összeg a hazai könyvkereskedelemben rekord nagyságúnak számít – a Lírát, amiért az egyik boltban az ifjúsági könyvek közé helyezte (célközönségét tekintve jogosan) a könyveket. Alice Oseman a közösségi médiában osztotta meg, mennyire szomorú és dühös a magyarországi büntetés miatt.

Kiemelt kép: Alice Osman illusztrációja a Heartstopper sorozathoz