Díjat nyert a Nemzeti Színház Woyzeck-előadása Újvidéken: az alkotói csapat és a színészegyüttes kivételes kifejezőképességéért járó díjat kapta meg az újvidéki INFANT fesztiválon az ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett produkció.

Az immár 49. alkalommal megtartott INFANT (Internacionalni festival alternativnog i novog teatra) elnevezésű fesztiválra alternatív és új színházi formákat kereső előadások kapnak meghívást. A szemlén szeptember 10. és 13. között Ausztriából, Magyarországról, Szlovéniából és Szerbiából összesen négy előadást láthatott a közönség, Alekszandar Popovszki rendező válogatásában. A Nikolina Đukanović drámaíró, Ozren Grabarić színművész és Sonja Petrović rendező alkotta zsűri egyhangúlag díjazta a bécsi Burgtheater Miss Julia című produkcióját (Strindberg Julie kisasszonyának adaptációja), a szlovén Mateja Koležnik rendezésében, és a Nemzeti Színház ifj. Vidnyánszky Attila rendezte Woyzeck-előadását. A bécsi darabot a legsikeresebb kísérletezésért, a budapestit pedig az alkotói csapat társulati munkájáért ismerte el a neves szerb alkotókból álló zsűri.

A díj indoklásában többek között ez áll: „A Woyzeck című előadás olyan, mint egy megszelídített káosz, amely energiájával színházi izgalomban tart bennünket. Csodálatos színpadi mozgás és színészek, akik teljesen együtt működnek, mégis mindegyiknek sikerül kitűnnie a maga egyediségével. Ez az előadás arra emlékeztet bennünket, hogy a színház nemcsak az értelemre hat, hanem a szenvedélyt is felébreszti, és arra késztet, hogy senki se maradjon közömbös.”  Utalnak továbbá arra is, hogy az előadás nagyon merészen és szellemesen játszik a banalitással, a giccs esztétikájával, miközben véleményt formál a világról a fogyasztói társadalom tükrében. A fesztivál zsűrije szerint a kockázatos és bátor munka fantasztikus eredménnyel járt, és olyan színházi előadás jött létre, amilyet csak ritkán van alkalma átélni a közönségnek.  

Az ifj. Vidnyánszky Attila rendezte előadást 2018. április 11-én mutatta be, és azóta is sikeresen játssza a Nemzeti Színház.

Kiemelt kép: Jelenet a Woyzeck című előadásból (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)