Maylis Besserie (francia rádiós szerkesztő) Le tiers temps című regénye kapta meg a legjobb első regénynek járó idei Goncourt-díjat, ami a legjelentősebb francia irodalmi elismerések egyike.

Az ír származású Samuel Beckett a XX. század egyik legjelentősebb írója, aki prózában, lírában és drámában is egyaránt alkotott. A legtöbben az 1952-es Godot-ra várva című abszurd drámájáról ismerik, ami talán az író legfontosabb műve. Beckett hősei mind egy elidegenedett világban élnek, akik ennek ellenére mégis létezésük értelmét keresik, és makacsul hisznek abban, hogy megtalálhatják kérdéseikre a választ.

A fiktív történet a Nobel-díjas szerző életének utolsó napjait és halálát mutatja be a címadó, Le Tiers Temps nevű párizsi idősotthonban. Beckett az elmúlásra várva felidézi élete nagy eseményeit, örömeit és szenvedéseit, amelyek az intézmény mindennapjainak megfigyelésének leírásaival keverednek a műben.

A Goncourt Akadémia tagjai úgy szervezték meg a díjak átadásának ünnepségét, hogy a Franciaországban március 17-én életbe lépett kijárási korlátozások feloldásával essen egybe, azzal a nappal, amikor a könyvesboltok is újra megnyithatják kapuikat. A zsűri ezzel kívánta a könyves szakmát támogatni, illetve ráirányítani a figyelmet a kortárs irodalmi művekre.

Kiemelt kép: A Le tiers temps című regény plakátja, amelyen Samuel Beckett portréja látható (Fotó: Radio-Canada)