A Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János által színpadra állított Perelj, Uram! a magyar szabadságharc leverésének utolsó időszakában játszódik, ebből elevenít fel egy „ős-koncepciós” pert, amikor a Fejér megyei Csákberény lakóit azzal igyekeznek megfélemlíteni Haynau emberei, hogy perbe fognak két egyházi személyt, egy református lelkészt és egy katolikus plébánost. 

A Sobor Antal regényén alapuló történelmi dráma nagy sikerrel futott a székesfehérvári teátrumban, Szikora János rendezésében pedig film is készült belőle Ítélet és kegyelem címmel, amelyben a társulat színészei, a Szabad Színház művészei, az Alba Regia Táncegyüttes, a Fehérvári Huszárok Egyesületének tagjai, valamint csákberényi lakosok is közreműködtek. Az Ítélet és kegyelem díszbemutatója természetesen Csákberényben volt, majd a Duna TV tűzte műsorára az alkotást. A két főszereplőt Gáspár Sándor és Imre Krisztián alakították, a további szerepekben pedig többek között Hirtling Istvánt, Kelemen Istvánt, Kerkay Ritát, Kuna Károlyt, Lábodi Ádámot, Sághy Tamást és Varga Lilit láthatta a közönség.

Az Ítélet és kegyelem most azon apropóból szerepel az aktuális hírek között, mert Szikora János tévéfilmje díjat nyert egy japán filmfesztiválon, a Tokyo International Monthly Film Festivalon, ahol a legjobb játékfilmnek járó elismerést érdemelte ki a mű. Szívből gratulálunk a stábnak, ha pedig valaki lemaradt volna a filmről, de szeretné bepótolni (vagy esetleg újranézni), az a hazai streamingszolgáltatáson, a Filmión megteheti előfizetés vagy kölcsönzés útján. 

Kiemelt kép: Gáspár Sándor és Imre Krisztián (Forrás: Az Ítélet és kegyelem plakátja)