Csütörtökön megnyílt az első immerzív, digitális művészeti kiállítóhely Budapesten, a Parisi udvarban: az újmédiumokat felvonultató galéria első tárlata a szakralitás és a digitális művészet kapcsolatát helyezi a fókuszba.

A Cinema Mystica elnevezésű művészeti projekt a terv szerint félévente rendez majd kiállításokat a Parisi udvarban, bemutatva a hazai és kelet-közép-európai térség újmédia alkotóit. Az új galéria első tárlatán digitális alkotások, immerzív vetített terek, 3D nyomtatott szobrok, interaktív élmények és rövidfilmek várják a látogatókat. A több mint 20 interaktív egyedi installáció 1200 négyzetméteren, 10 teremben kapott helyet, a művészek között hazai és külföldi alkotók egyaránt szerepelnek, akik közül többen a Global Illumination alkotói közösség tagjai közül kerültek ki. A munkák arra keresik a választ, hogy lehet-e a digitális művészet vízionárius, közvetíthet-e szakrális tartalmakat, a technológia válhat-e alázatossá egy magasabb rendű cél érdekében, valamint hogyan alkalmazható a mesterséges intelligencia a transzformatív tartalmak gyártásában.

Az immerzió a belemerülést fejezi ki. Ez a kiállítás tekintetében bejárható vagy körbejárható tereket, objektumokat és ezek sorozatát jelenti, ahol a képi- és a hangélmény háromdimenzióban érhető el. Ennek köszönhetően a néző a műalkotás aktív vagy passzív részesévé válik, átlépve a klasszikus művészet által évezredek óta meghúzott határokat. A bemutatóhoz 85 darab projektort, 5 kilométer kábelt, csúcstechnológiájú médiaszervereket, érzékelőket és speciális hangszórókat, rezonátorokat használtak fel. Vigh Dávid, a kiállítóhely művészeti vezetője és a kiállítás kurátora szerint a legkomplexebb installációban, a The Gardenben 17 projektor vetíti a teret, infravörös kamerák szolgálnak szenzorként, a padló interaktív, a tér közepén pedig egy ledes fényinstalláció, egy életfa található. 

A kiállítók között szerepel többek között ABDFX, AuralEye, Zemba Ákos, Blase Clark, Katona Kati, Krizanic Antonin, Zeke Ádám, Fóris-Ferenci Gábor, Mátis András, NAAVI, Szatmári György Dure, Nagy Kála, Polonyi András AXA és Fekete Máté.

Kiemelt kép: Cinema Mystica (Fotó: Irházi János)