Igazi fesztiválhangulat keretében avatták fel szombaton a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat elsőként elkészült helyszínét, a Botond Pajtát Kővágóörsön.

A folklór műfaj hiánypótló rendezvénysorozatát, a KŐFESZT-et, négy éve álmodta meg Csúri Ákos alapító-főszervező. A fesztiválnak köszönhetően a Káli-medence a népdal és a népzene szerelmeseinek legfontosabb nyári találkozóhelyévé nőtte ki magát, de igény mutatkozott arra is, hogy saját helyszínük legyen. Ebből a megfontolásból született meg a Botond Pajta ötlete, amely mostantól nem csak a táncházaknak, hanem irodalmi és a képzőművészeti eseményeknek is helyet biztosít.

Csúri Ákos, a KŐFESZT alapítója (fotó: Steindl Gabriella)

Csúri Ákos a névválasztással kapcsolatban elmondta, hogy a pajtát Botond vezérről nevezték el, aki Bizáncban komoly nehézségeket okozott egyetlen buzogánnyal. Alapítóként abban bízik, hogy olyan legények kerülnek ki a táncházakból, tánctanfolyamokból, akik hasonlóképpen egy darab buzogánnyal rendet tudnak vágni a Káli-medencében, és ehhez olyan helyes leányok csatlakoznak szintén ebből a közegből, akik örömmel és boldogsággal fogadják ezeket a legényeket. Ily módon pedig a hagyományőrzés feladata apáról fiúra fog szállni.

Navratil Andrea (fotó: Steindl Gabriella)

Szombaton színes programkínálattal, egész napos ünnepléssel „nyitotta” meg kapuit a Botond Pajta, a hazai folklór legmagasabb szintű képviselőinek részvételével. A szervezők minden korosztályra gondoltak, a legkisebbeket interaktív hangszeres gyerekműsor várta, a környék polgármestereinek összefogásában pedig gulyás és vadpörkölt készült. A hivatalos átadás előtt a hangulatot Navratil Andrea dúdolója alapozta meg, csodálatos hangja az egész Káli-medencét betöltötte. A nap fénypontja a hivatalos átadás volt, ahogy az esemény ceremóniamestere Horti Zoltán, a Görömbő Kompánia vezetője fogalmazott: „ezzel az avatással a magyar táncház mozgalom a tűrt kategóriából átkerült a támogatottba.”

Fekete Péter (fotó: Steindl Gabriella)

Elsőként Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntötte a részvevőket, aki szokásához híven erre a megnyitóra sem érkezett üres kézzel: az Országos Pedagógiai Múzeumból hozott egy 1938-ban készült, gyönyörű tulipános ládikát. „Volt olyan időszak, amikor annyira értékes volt a könyv, hogy ládában tartották. Vajon azért, hogy bezárjuk a könyvet, a tudást vagy azért, hogy megvédjük? Óvjuk, azért csomagoljuk be, vagy becsukjuk, hogy senki ne férjen hozzá? Erről a ládáról a szomszédos Révfülöpön élő mamám jutott eszembe, akinek egy ilyen ott volt a kamrájában, és hogy milyen tudást, mennyi értéket őrzött és adott tovább nekünk. Hihetetlen értékek vannak a tradíciónkban, őriznünk kell ezeket, ahogy ezeket a könyveket is őrzik a múzeumokban. Hiszem, hogy ennek a pajtának a megépítésével is egy tradícióőrzési és továbbadási folyamat kellős közepén vagyunk. Színházi emberként azt szoktam mondani, hogy dicsőség a színházcsinálóknak, de dicsőség annak is, aki színpadot teremt bárminek, ami értéket képvisel”.

A Botond Pajta avatása Kővágóörsön. Navracsics Tibor, Horváth Dezső polgármester és Fekete Péter (fotó: Steindl Gabriella)

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális fővárosa kormánybiztosa köszöntőbeszédében elmondta, hogy amikor a kitüntető címet Veszprém megkapta, már akkor is egyértelmű volt, hogy a város nem önmagában, hanem a térséggel együtt kíván pályázni. Hangsúlyozta, hogy az is célja a programsorozatnak, hogy ne csak a magas színvonalú kortársművészetre jellemző alkotások látogathassanak el a térségbe, hanem ez a régió is megmutathassa saját hagyományait, értékeit. „Azok az infrastrukturális beruházások, amelyek megvalósulnak, azok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek a közösségek, ezek a hagyományok minél erősebbek legyenek. Nemcsak Kővágóörs, a most átadásra kerülő Botond Pajta is Európa Kulturális fővárosa” – fogalmazott a kormánybiztos.

A Nemzeti Lovas Színház bemutatója (fotó: Steindl Gabriella)

Az átadás után a helyi Fábián Éva mesélt, majd Barta Tóni bábelőadását élvezhették a szép számban megjelent nézők. A szomszédos sportpályán Pintér Tibor és az általa alapított Nemzeti Lovas Színház művészei tartottak látványos bemutatót, este pedig a Smash & Blues koncertje hangolta a közönséget.

A legjobban várt pillanat a táncház kezdete volt: a kővágóörsi Magyarhang zenekar a Tördemic Néptáncegyüttes vezényletével széki táncházzal koronázta meg a napot.

Következő programok:

április 9. : Heinczinger Mika KKKA irodalmi Klub, Mindszentkálla

április 23. : HHKA KŐFESZT Folkklub, Bonchida, Szalonna és  Bandája, Köveskál

Kiemelt kép: Táncház a Botond Pajta megnyitóünnepségén (Fotó: Steindl Gabriella)