Izgalmas premierre készül a Veres1 Színház: október 26-án mutatják be Örkény István Tóték című művét Dicső Dániel rendezésében. A mindenki által ismert kisregényt számos alkalommal feldolgozták már, ám minden korban lehet találni a Tót család és Varró őrnagy találkozásának történetében aktualitásokat.

„Régóta kacérkodtam a gondolattal, hogy színpadra állítsam a Tótékat. Tisztában vagyok vele, hogy ez egy hatalmas feladat, hiszen Örkény műve egy sokak által sikerre vitt darabja a magyar színház- és filmtörténetnek, ikonikus előképekkel, legendás rendezésekkel és emlékezetes alakításokkal. Ugyanakkor hiszem, hogy mindig lehet – és kell is – új utakat találni az ilyen klasszikusokhoz, és szerencsére ebben a munkában kiváló partnereim az előadásban szereplő színészek.” –mondta a rendező. A Mihályfi Balázs, Faragó András, Balázs Andrea, Csáki Edina, Mohai Tamás, Zorgel Enikő, Janik László és Petridisz Hrisztosz szereplésével készülő előadás jelmezeit Cselényi Nóra, díszletét Bátonyi György tervezte. A dramaturg Dicső Dániel már szinte állandó alkotótársa, Deés Enikő volt.

Jelenet a Tótékból (Fotó: Lethenyei László)

„Mindig is foglalkoztatott, és teljes mértékben aktuális kérdésnek tartom, hogy a felborult világrend és a szélsőséges ideológiák mentén kialakuló indulatok hogyan szüremlenek be a mindennapjainkba, és miképp torzítják a hatalom és az annak kiszolgáltatott ember viszonyát. Számomra a Tóték egyik legfontosabb kérdése, hogy mi vesz rá valakit, hogy olyan mértékben „alámenjen” valakinek, ahogyan azt a Tót család teszi az őrnaggyal. Hazudnék, ha azt mondanám, nem látok hasonló példákat a környezetemben, pedig mifelénk most nincs háború. Érdekel a folyamat is, hogy hogyan jut el valaki odáig, hogy a felgyülemlett feszültségből ne lásson más kiutat, mint az agresszió. Ezeket a kérdéseket próbáljuk most megfejteni a Veres 1 Színházban.” – fogalmazta meg a rendező az előadással kapcsolatos gondolatait.

Kiemelt kép: Jelenet a Tótékból (Fotó: Lethenyei László)