Idén ötödik éve indítják el a székesfehérvári Vörösmarty Színház programját, a Bojtárból tündérkirályt. A kezdeményezés során Fejér megyei általános- és középiskolás diákszínjátszók mutatják be a magyar-, és ettől az évtől kezdve a világirodalom gyöngyszemeiből készült előadásokat.

Az előző években a János vitézt, a Csongor és Tündét, a Lúdas Matyit és a Toldit állították színpadra. Idén Homérosz kultikus művével, az Odüsszeiával dolgoznak a tanulók és a tanárok a mentori programban részt vevő színházi kollégákkal. „Eddig a magyar klasszikus dráma- és színműirodalom jeles alkotásait vittük színpadra. Idén először kalandozunk el európai vizekre, Homérosz Odüsszeiá­jával nagy fába vágtuk a fejszénket. Óriási vállalkozás, maga a mű ötször olyan hosszú, mint Az ember tragédiája. Ebből született egy szűkebb verzió, ezt osztottuk ki 14 iskola 500 diákjának” – nyilatkozta a program vezetője, Matuz János.

A programot idén először különleges módon indították: a Vörösmarty Színház előtt 12 iskola több mint száz diákja formálta meg a készülő előadás, az Odüsszeia címét. A bemutató 2019 márciusában lesz, és három alkalommal is játsszák majd a székesfehérvári teátrumban.

Forrás és kiemelt kép: Vörösmarty Színház