A pandémia első hulláma alatt, és a jelenlegi járvány sújtotta időkben mindannyian tapasztaljuk, hogy milyen érzés, ha a kultúra háttérbe szorul. Rá kell döbbennünk, hogy mennyivel szürkébb az élet akkor, ha Shakespeare, Tolsztoj, Moliére, Molnár Ferenc vagy éppen Szabó Magda szavait nem az azokat érzésekkel megtöltő színészekkel együtt éljük meg. Szörnyű belegondolni, hogy ami számunkra átmeneti bosszúság, az mások számára állandó nélkülözés. Ezen szeretne lassan, de magabiztosan változtatni a 2019 decemberében az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Színház által életre hívott Déryné Program. A teljes programot a Déryné Nonprofit Kft. működteti Kis Domonkos Márk ügyvezető igazgató vezetésével, és legfőbb célja, hogy a minőségi színházi kultúrát eljuttassa a kisebb településekre, illetve azokra a területekre, ahol korlátozott az ehhez való hozzáférés. A mottó: Színház mindenkinek!

A kezdeményezés, amely anyagi források biztosításával a lehető legkedvezményesebb jegyárat kívánja biztosítani a nézőknek, négy alprogramból áll: az Országjárás alprogram esetében a neves szakemberekből álló kuratórium egy olyan előadáslistát gondoz, amelyből a programba bekerült befogadó intézmények, játszóhelyek választhatnak. A költségeket a település lélekszámán alapuló kalkuláció alapján jelentős részben fedezi a program, így a nézők a legtöbb esetben ingyenesen vagy jelképes, kétszáz forintos áron juthatnak jegyhez. A Barangoló alprogram elsődleges célja, hogy a pályakezdő, fiatal előadóművészek vagy alkotócsoportok, valamint a kőszínházi struktúrán kívül eső művészi társulatok számára anyagi és szakmai támogatást nyújtson előadásterveik megvalósításához. Előnyt élveznek a 14-18 éves korosztályt megszólító, valamint klasszikus magyar szerzők műveiből készült előadások létrehozása. A kiválasztott projektek fejlődését mentorok segítik: a Déryné Program mentorai között köszönthetjük a Jászai Mari-díjas színművészt, Bakos-Kiss Gábort, a Hevesi Sándor-díjas dramaturg-műfordítót, Kozma Andrást, a Hevesi Sándor-díjas dramaturgot és kulturális menedzsert, Kulcsár Editet, Lukácsy György filmkritikust illetve a József Attila Színház színészét és a Barangoló alprogram vezetőjét, Resetár Dánielt.

A Déryné Program résztvevői a sajtótájékoztatón (Fotó: Zsigmond László)

A harmadik egység, a Vándorszínház alprogram célja a kis lélekszámú, elszigetelt települések elérése. Ennek keretében elsősorban a saját társulat előadásait utaztatják, az első évben a nagysikerű Pajtaszínházi Programban résztvevő településekre koncentrálva. A negyedik terület a Társulat: ez egy kis létszámú, saját társulat működtetését foglalja magába, ami évadonként 4-5 bemutatót tart legfőképpen klasszikus, döntő többségben magyar szerzők művei alapján.

A Déryné Programba való csatlakozás lehetősége természetesen továbbra is nyitott, a bekerülés online jelentkezéssel történik, az elbírálás pedig modulonként változik. A döntést egy előre megválasztott szakmai bizottság hozza meg, amelynek tagja Balogh Tibor (dramaturg, színikritikus),  Kis Domonkos Márk (Jászai Mari-díjas színművész, a Déryné Nonprofit Kft. igazgatója), Kulcsár Edit (a budapesti Nemzeti Színház dramaturgja), Nagy Gábor (a Magyar Teátrumi Társaság Független Színházak tagozatának vezetője), Oberfrank Pál (Jászai Mari-díjas színész, Érdemes művész), Szedlacsek Emília (az NMI szakmai vezetője), Szente Béla (a Kulturális Központok Országos Szövetségének elnöke), Szigetvári József (a százhalombattai Barátság Kulturális Központ igazgatója) és Vidnyánszky Attila (Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház vezérigazgatója).

Vidnyánszky Attila és Kis Domonkos Márk a Déryné Program sajtótájékoztatóján (Fotó: Zsigmond László)

A kezdeményezés népszerűségét jól mutatja, hogy meghirdetése óta közel ezer jelentkezés történt, több száz alkotást és befogadó helyszínt regisztráltak.  Az augusztustól novemberig tartó rövid idő alatt 111 vendégjáték valósult meg, amelyeken közel 16.000 néző vett részt. Köztük olyan távoli, pár száz fős kistelepülések lakóit is beleértve, mint Alsószölnök, Géberjén vagy Értény. “Fantasztikus dolognak tartom, hogy ilyen nagy az igény a program és az általunk szervezett előadások iránt! Számos megindító visszajelzést kapunk, ami még inkább megerősít minket abban, hogy hiánypótló küldetés, amit végzünk. Nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen nemes ügy élére állhatok.” – mondta Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója.

Szavait alátámasztja, hogy országszerte olyan műveket ismerhetett meg általuk a kultúrára éhes közönség, mint a János vitéz Petőfi Sándortól, a Játék a kastélyban Molnár Ferenctől, a Tóték Örkény Istvántól, Az ember tragédiája Madách Imrétől, az Egyfelvonásos komédiák Csehovtól, a Déryné ifjasszony Herczeg Ferenctől vagy a Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmántól, de még hosszasan lehetne sorolni a címeket. A Déryné Program működésének és a szervezők küldetéstudatának köszönhetően egyre kevesebb kistelepülés marad színház nélkül, egyre többen válhatnak a minőségi színházi élmény részeseivé. Bízzunk benne, hogy a járványügyi helyzet mihamarabb megengedi, hogy újrainduljon a kulturális élet, és a Déryné Program is folytathassa hiánypótló misszióját.

Kiemelt kép: A Déryné Program sajtótájékoztatója (Fotó: Zsigmond László)