Demerung címmel készül új bemutatójára a Narratíva csoport a Jurányi Házban: Csehov Meggyeskert című drámáját Hegymegi Máté és Kovács D. Dániel rendezők a csapattal közösen dolgozzák át.

A január 8-án debütáló előadás Csehov szürreáliába hajló művét ütközteti jelenünkkel. A demerung egy filmes szakkifejezés, amely azt a néhány percet jelöli napfelkeltekor vagy napnyugtakor, amikor a fényviszonyok gyorsan és drámaian megváltoznak. Ilyenkor lehetséges éjszakai felvételeket rögzíteni, miközben van még némi fény. A történetben különös jelentősége van e napszaknak: a tudatalatti, és a természetfölötti itt ér össze. A képzelet és valóság határai elmosódnak, mindezt pedig a sötét, vagy a vakító világosság követi.

A történet ott veszi kezdetét, hogy egy fiatal édesanya rossz döntéseit, és egy ezekből fakadó személyes traumát követően külföldre menekül a felelősség elől. Ott összeroppan, feladja életét. Az utolsó pillanatban hozza haza családja, az otthon azonban nem csak komfortot jelent: szembe kell néznie országának, és közegének konok változatlanságával. Az alakuló új világrendben a változásra képtelenek széthullásra vannak ítélve. Egy tornádó közeleg a szereplők felé eltéveszthetetlenül, miközben a legtöbben a vihar előtti csendben is megszokásaikkal vannak elfoglalva.

Az előadást Kurta Niké, Ladányi Júlia, Pető Kata, Terhes Sándor, Kárpáti Pál, Egger Géza, Domokos Zsolt, Barna Lilla, Viktor Balázs és Hajduk Károly játsszák. A világítást Jankó Mátyás tervezi, a zenét Tarr Bernadett szerzi. Az előadás rendezője Hegymegi Máté és Kovács D. Dániel.

Kiemelt kép: A Demerung alkotócsapata (Fotó: Narratíva)