A magas energiaárak miatt a Ferenczy Múzeumi Centrum legtöbb kiállítóhelye a téli időszakban zárva tart, de négy kismúzeum kinyit a hétvégén, köztük a Czóbel Múzeum. December 2-án, pénteken 18 órától a nagysikerű Két Paletta kiállítás új művekkel nyílik meg. A Két Paletta újdonsága lesz a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből Czóbel Béla két nagyméretű női portréja, korai németországi grafikái, Modok Mária Matisse-os csendélete, és absztrakt városképe, valamint Klein Gábor magángyűjtő becses darabjai közül egy Czóbel önarckép és egy kislányportré.

A közkedvelt művészpár kapcsolata a ’30-as évek derekán kezdődött. Czóbelt Lehel Ferenc festő hozta a városba, ekkor ismerkedett meg Modok Máriával. A körülmények úgy hozták, hogy hosszú bensőséges levelezésük alatt 1939-re mindkettőjük házasélete megszakadt, és egy év múlva, szilveszterkor egybekeltek Szentendrén. A művészpár kivételes helyzetben volt azzal, hogy az 1946 utáni kulturális bezártságban, amikor megszűntek az egyesületi találkozók is, ők szabadon utazhattak, Párizsban találkozhattak régi barátaikkal, ott tölthették a teleket.

A képzeletbeli művészeti utazás Czóbelnek a ’60-as években Szentendrén, és az utolsó években a Kelenhegyi műteremben készült bensőséges hangulatú képeivel indul. Melléjük kerülnek Modok Mária Párizsban és Szentendrén festett virágcsendéletei, enteriőrök, amelyeken felismerhetőek a múzeumra hagyott bútoraik, dísztárgyaik, a Czóbel-házat körülvevő kert, a Kelenhegyi műterem udvarra nyíló üvegajtaja, a nagy piros napernyő, amely alatt egykor Mária üldögélt, már szinte emlékképekként tűnnek elő a derűs színek és vonalak sűrűjéből. A hintaszék és a komód több festményen szerepelnek, itt most felidézik a küzdelmes, de tevékeny életet élő két kiváló művész egymást támogató, derűs jelenlétét Szentendrén. A kiállítás anyaga aztán tematikai osztásban mutatja be egymás mellett az életműveket. A korai alkotások mellett, önarcképeken, gyermekábrázolásokon, aktokon és városképeken keresztül tekinthetünk bele a két egymás mellett futó alkotói munkába.

Kiemelt kép forrása: Ferenczy Múzeumi Centrum/Kék Paletta