2019 decemberében két premierre is készül a Katona József Színház, nemrég elkezdődtek mind a nagyszínpadi, mind pedig a Kamrában látható bemutatók próbái.

December 20. – Bánk bán (Kamra)

Tarnóczi Jakab a tavalyi évben már „belakta” a Sufnit, a Leláncolt Prométheusz című előadása az évad egyik legizgalmasabb produkciója lett. A friss diplomás rendező idén újra bizalmat kapott a teátrum vezetésétől, így Katona József Bánk bánjának színpadra állításán dolgozik éppen a Kamrában. A szereposztás parádés: Bánkot Bányai Kelemen Barna, Gertrudist Szirtes Ági, II. Endrét Elek Ferenc, Melindát pedig Pálos Hanna játssza. Tarnóczi a szövegen ismét immáron állandó alkotótársával, Varga Zsófiával dolgozott, a jelmezeket és a díszletet Kálmán Eszter tervezi.

Tarnóczi Jakab, Szirtes Ági és Rujder Vivien a Bánk bán próbáján (Fotó: Szokodi Bea)

December 21. – Tartuffe (nagyszínpad)

Moliére talán legismertebb vígjátékához, a Tartuffe-höz az elmúlt időszakban előszeretettel nyúltak a hazai rendezők, a Katona József Színházban most Bocsárdi László értelmezésében lesz látható a darab. A jómódban élő Orgon és édesanyja, Pernellné egyre nagyobb befolyást enged a családja felett Tartuffe-nek, a cselszövő kalandornak, aki ármánykodásával szép lassan kiforgatja Orgont a vagyonából, sőt a lányára is szemet vet. A család persze átlát a csaló mesterkedésein, ezért tervet eszelnek ki ellene… A szereposztás itt is elképesztően izgalmas, Orgont Máté Gábor, Pernellnét Fekete Ernő, Tartuffe-öt Keresztes Tamás alakítja, de színpadra lép majd többek között Ónódi Eszter, Kocsis Gergely, Bánfalvi Eszter, Mészáros Blanka és Tasnádi Bence is az előadásban.

Fekete Ernő a Tartuffe próbáján (Fotó: Horváth Judit)

Kiemelt kép: Rajkai Zoltán és Bányai Kelemen Barna a Bánk bán, Fekete Ernő és Kocsis Gergely a Tartuffe próbáján (Fotó: Szokodi Bea és Horváth Judit)