Tizennyolc éven felülieknek szánt darabot mutat be a Játékszín: Mohácsi István Francia rúdugrás című szórakoztató komédiája december 2-án debütál a tatabányai Jászai Mari Színház igazgatója, Crespo Rodrigo rendezésében.

Mohácsi a francia bohózatok hagyományait kívánta egy abszolút mai, az amerikai tévésorozatok világától sem idegen, habkönnyű darabbal megidézni, melynek történetét átlengi az erotika. „Amikor a darabot írtam, azt szerettem volna elérni, mint amit Boccaccio erotikus novellái, amik elképesztő humorosak…” – nyilatkozta az ősbemutató környékén a szerző.

„Három nő és három férfi – azaz egy szextett – viszonyrendszerébe kap bepillantást a néző, bár a szerepek meglepően cserélődnek a három felvonás alatt. Eleinte világos, ki kinek a kicsodája, ám közbeszól a kémia meg egy tudálékos szexuálpszichológus – és csak reménykedni lehet, hogy sok félreértés és félrelépés után minden jóra fordul” – áll a hatszereplős darab színlapján, melyben Lévay Viktória, Debreczeny Csaba, Liptai Claudia, Nagy Sándor, Kerekes József, Gubik Petra és Erdélyi Timea váltott szereposztásban lép majd színpadra.

Az ember a hétköznapokban bőséggel találkozik a szereplők által felvetett problémákkal: megcsalás, apró hazugságok, elhidegülés, kiégés… – a hétköznapok azonban nem teremtik meg a lehetőségét annak, hogy ezekről nyíltan, főként humorral beszéljünk, mindenki a saját megélése szintjén, az esetek többségében magában rendezi el a kétséges kérdéseket. „Vannak szituációk és emberi érzelmek, amelyeket nem szoktunk kívülről nézni. Ha az életben olyan helyzettel találkozunk, mint amilyeneket a Francia rúdugrás ábrázol, abban valószínűleg érintettek vagyunk: mi okoztunk vagy nekünk okoztak valamit, ami szélsőséges lelkiállapotba sodor bennünket. Pont az ebben az izgalmas, hogy kívülről láthatunk intim helyzeteket. Valamiért benne van az emberben a kukkolás iránti vágy” – fogalmaz a sitcom szerű keretben íródott, bohózattal és helyzetkomikummal teli darabról Crespo Rodrigo.

A produkciót tizennyolc éven felüli közönségnek ajánlják, amely így tökéletesen illeszkedik a Játékszín kínálatába, hiszen a minőségi szórakoztatás égisze alatt több, inkább tizenhat éven felülieknek vagy kifejezetten felnőtteknek szánt produkciót tart a teátrum repertoáron. A komédiát a december 2-i premier után folyamatosan műsoron tartják. 

Kiemelt kép: A Francia rúdugrás alkotócsapata (Fotó: Juhász G. Tamás)