Schäffer Erzsébet, Nyáry Krisztián és Lévai Katalin könyvbemutatóval, Mácsai Pál és Mácsai János színpadi beszélgetéssel, Érdi Tamás önálló esttel várja decemberben a közönséget a Kiskorona7-ben.

Lévai Katalin Krúdy Rózsája – egy kurtizán írónő története című kötetének bemutatójával indul a hónap. December 1-jén Nyáry Krisztián beszélget a szerzővel arról, hogyan fonódott össze Krúdy Gyula, a zseniális író és Madame Rose, a gyönyörű és merész gondolkodású kurtizán sorsa. Másnap In memoriam Giovanni Bottesini címmel minden idők leghíresebb nagybőgőművésze születésének 200. évfordulójára emlékeznek. Járdányi Gergely évtizedek óta szenvedélyesen kutatja, játssza és publikálja Bottesini hagyatékát. Az évforduló alkalmából a művész újra előadja Bottesini összes nagybőgőművét, ez a hangverseny a sorozat első itthoni állomása. Schäffer Erzsébet legújabb könyvének bemutatójára december 8-án a Till Ottó-teremben kerül sor. Az Indián nyár című kötet alcíme: Belső utakon, mert az ember élete utolsó harmadában legbelső útjaihoz is elérkezik. 9-én Érdi Tamás tér vissza a Társaskör színpadára: műsorának első részében Liszt-válogatást játszik, majd egy-egy Bartók-, Debussy- és Kodály-művet hallhat a közönség.

Az Óbudai Társaskör Till Ottó-terme (fotó: fidelio.hu)

Az Óbudai Kamarazenekar soron következő hangversenyét december 11-én rendezik meg. Ezúttal Händel Vízizenéje (D- dúr szvit), J. Chr. Bach c- moll brácsaversenye és Haydn D-dúr (Az óra) szimfóniája csendül fel Botos Veronika brácsaművész közreműködésével és Gazda Péter vezényletével. A Társasköri karácsonyt december 14-én tartják. Születésének 100. évfordulóján nagyszabású kiállítással emlékezik Mácsai István festőművészre a Kiscelli Múzeum. Ebből az alkalomból az Óbudai Társaskörben két fia, Mácsai János zenetörténész és Mácsai Pál színművész, különleges programmal várja a közönséget. Színpadi beszélgetésük nem csak édesapjukról és az ő művészetéről szól majd – átlengi a történelem, a bánat, az öröm, és persze a humor. Mindez pedig a festő hagyatékában fönnmaradt, soha nem hallott naplószövegekkel, fotókkal és filmekkel illusztrálva.

A rendszeres, havi programok is folytatódnak: a gyermekek kedvelt Hangolda-foglalkozása Kővári Eszter Sárával Madarak karácsonya címmel december 9-én, Czigány György sorozata, a Játékos muzsika 11-én várja az érdeklődőket. A Hungarikonok-tárlat a belső terekben, Kovách Gergő szobrászművész Az ég felé című kiállítása pedig a pincegalériában december 16-ig látogatható.

Kiemelt kép: Mácsai Pál és Mácsai János (Fotó: Mácsai János családi gyűjteménye)