Véget ért a Budapesti Operettszínház Tiétek a színpad! vetélkedőjének középdöntője, a zsűri öt, a közönség pedig további egy iskolai csapatot juttatott tovább a december 11-i döntőbe.

A La Mancha lovagja musical máig ható üzeneteiből kiindulva hirdetett pályázatot a Budapesti Operettszínház általános és középiskolai csoportok, drámatagozatok, valamint szakkörök részére Tiétek a színpad címmel. A pályázatra számos fővárosi és vidéki iskolából jelentkeztek kreatív videókkal, amelyekben a La Mancha lovagjának történetét dolgozták fel. A beküldött videók anyagából a fiatalok mentorokkal, a teátrum neves művészeivel (Füredi Nikolett, Nádasi Veronika, Szendy Szilvi, Nagy Lóránt, Kalocsai Zsuzsa, Czikora István László) dolgoztak a teátrumban november elején, majd a mentorokkal közösen készültek a középdöntőre, ahol 12 csapat mérte össze a tudását a zsűritagok előtt november 14. és 17. között. A három főből álló zsűri (Szilágyi Enikő, Polyák Lilla és Homonnay Zsolt) az alábbi iskolákat ítélte a legjobbnak: Gádor Általános Iskola (Gádor Színjátszó), Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános Iskola (Szín-Kör-Játék), Őrségi Kistérségi Alapfokú Művészeti Iskola (Szavak nélkül), a  Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (Felsős Irodalmi Színpad), Váci Piarista Gimnázium (Piar Színpad). A közönség pedig a Kispesti Gábor Áron Általános Iskola Inkvizítorok csapatát juttatta tovább.

Nádasi Veronika (Dulcinea) és Serbán Attila (Sancho) a La Mancha lovagja című előadásban (fotó: Petró Adrienn)

„A „Tiétek a színpad „címmel iskolásoknak meghirdetett alkotói versenyre való felhívás egy kitűnő ötlet a jelenben és perspektivikusan is. Hiszen irodalmi művek, ezúttal a La Mancha lovagja című előadás színpadra álmodásáról és alkalmazásáról van szó, amely a gyerekek, fiatalok fantáziáját, kreativitását, az egymásra és önmagukra való odafigyelést serkentik, fejlesztik. Nem utolsó sorban a színház iránti érdeklődést, kíváncsiságot, szenvedélyt is felébresztik a fiatalokban, és talán a jövő művészei állnak előttünk ma csillogó szemű kamasz Don Quijote de la Manchaként, Sancho Panzaként és Dulcinea del Tobosoként, hogy jobbá és szebbé tegyék a világot” –mondta el Szilágyi Enikő.

A döntőre december 11-én kerül sor a Kálmán Imre Teátrum színpadán, ahol a csapatok értékes díjakért versenyezhetnek. A versenyzők teljesítményéről a színház zsűrije fog dönteni, amelynek tagjai Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, Polyák Lilla, Szilágyi Enikő és Homonnay Zsolt színművészek, valamint Szabó Roland, a Fővárosi Állat-és Növénykert operatív igazgatója. A győztes csapat lehetőséget kap 2023 tavaszán arra, hogy bemutassa előadását a Kálmán Imre Teátrum színpadán.

Kiemelt kép: Szilágyi Enikő, Polyák Lilla, Homonnay Zsolt és Füredi Nikolett (Fotó: Budapesti Operettszínház)