Ma ünnepli 50. születésnapját Debreczeny Csaba, Jászai Mari-díjas színművész.

Debreczeny Csaba 1971. május 23-án született Budapesten. A kispesti Landler Jenő Gimnáziumban szerzett érettségit, ahol tagja volt az iskolai színjátszókörnek. 1994-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola színművész szakán, osztályfőnöke Zsámbéki Gábor volt. A diploma megszerzése után a budapesti Katona József Színházhoz szerződött, majd egy év után a kecskeméti Katona József Színház társulatához csatlakozott. 1997. és 2002. között a Radnóti Miklós Színház tagja volt, majd két év szabadúszást követően az Örkény István Színházhoz szerződött. 2016-ig volt a Madách téri teátrum színművésze, azóta pedig ismét szabadfoglalkozásúként vesz részt több társulat munkájában.

Nevéhez számos kortárs és klasszikus színmű főszerepe köthető, jelenleg olyan darabokban láthatják a nézők, mint a Játékszínben futó Teljesen idegenek vagy a Kölcsönlakás, az Orlai Produkciós Iroda öt éve teltházzal játszott Párterápia című előadása, illetve az Átrium 12 dühös ember című produkciója. Hamarosan a Színész szerepében debütál az újonnan alakult Art-Színtér alkotócsoport Molnár Ferenc-darabjában, A testőr premierje június 7-én lesz a Bethlen Téri Színházban.

A színművész nem csak a színpadról, hanem a mozivászonról és a televízió képernyőjéről is ismerős lehet a nézők számára, hiszen szerepelt például az Üvegtigris és A Hídember című filmekben, illetve ő alakítja Virág Aladárt, azaz „Szifont” A mi kis falunk című sorozatban. Számos neves színművésznek kölcsönzi a hangját, Matthew Fox és David Harbour mellett a nemrég elhunyt Chadwick Bosemant is ő szólaltatta meg magyarul.

Kiemelt kép: Debreczeny Csaba (Fotó: Story Magazin)