Az együttes őse, az eredeti Gereben 1978-ban alakult meg a „Citera” becenevű briliáns népzenész, a karizmatikus Rácz Antal vezetésével.

Alapjaiban újította meg a citerajátékot, és igen lendületes, improvizatív stílust honosított meg a progresszív népzene jegyében. Az együttes legendássá vált a hazai citerás életben, a hazai fesztiválok rendszeres szereplője volt, több külföldi koncertet is adott.

A Gereben 2016-ig, Rácz Antal haláláig működött. Az együttes három tagja 2018-ban elhatározta, hogy a progresszív stílus hagyományait követve megújítja a formációt, így került sor Debreczeni-Kis Helga bevonására. A négytagú együttes így kétgenerációssá vált: a két régebbi tag mellett két kitűnő fiatal zenész alkotja a formációt. A zenei stílusra a változatos, improvizatív betétekkel tűzdelt feldolgozások, az ütőgardonnal és dobbal képviselt erőteljes ritmusalap, a citera- és kobozjáték széles lehetőségeinek a keresése jellemző. A műsorokban rendszeres helye van a táncnak, férfiszólók és páros tánc formájában.

Az együttes megalakulása óta rendszeresen koncertezik, így a népzenei rendezvények egyre gyakrabban hallható és látható, markáns résztvevőjévé vált. Legközelebbi koncertjükre Debrecenben kerül sor 2022. május 28-án, szombaton 19 órától.

A koncert a hagyomány és a megújulás szintézisét kívánja bemutatni. Részben nosztalgikus jellegű a régi dallamok megidézésével és a Gereben két korábbi tagjának vendégjátékával, részben a jövőbe mutat: a fiatalok által képviselt megújító szellemet közvetíti.

 Kiemelt kép: Új Gereben együttes (fotó: Új Gereben együttes archívuma)