A Coopera 2023-ban életre hívott új magyar vígoperája, A helység kalapácsa a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen színpadán is bemutatkozik: a február 9-i premiert további hét előadás követi majd a felújított színházban, a Csokonai Teátrumban. A Petőfi-emlékév keretében, az NKA támogatásával létrejött operát a színház énekkara és a Kodály Filharmonikusok Debrecen közreműködésével viszik színre, valamint a színház szólistái is csatlakoznak a produkcióhoz.

12 győri előadás után a 2023-ban átadott Csokonai Teátrumban mutatják be a Coopera és a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen koprodukciójában a Petőfi Sándor eposzparódiáján alapuló, Kovács Adrián zeneszerző és Bereczki Ágota szövegíró alkotómunkája nyomán létrejött vígoperát. A Petőfi-műből készült opera debreceni bemutatója és előadássorozata különleges szimbolikával bír, hiszen a költőt több szál is fűzi a városhoz: itt vált valóra az egyik legnagyobb álma azzal, hogy Komlóssy Ferenc színitársulatának tagja lehetett, itt állt először és utoljára színészként színpadon, valamint fia is a város szülöttje volt.

Az operáról, amelyet nyolc alkalommal láthat majd a debreceni színház közönsége, dr. Mátyássy Szabolcs színházigazgató így nyilatkozott: A helység kalapácsa bemutatója különleges helyet foglal el a megújult Csokonai Nemzeti Színház Debrecen életében. Az új vezetés által életre hívott operabérlet-rendszerünknek köszönhetően büszkén mutatjuk be a Cooperával közös előadásunkat, ahol neves operaénekesek tolmácsolásában, egy kiváló rendezésű, remek humorú premierre készülünk. Külön kiemelném Kovács Adrián bravúros zenéjét, mely egyértelműen prezentálja, hogy egy kortárs opera is lehet fülbemászó, dallamos, és a nagy elődökhöz – Donizettihez, Rossinihez – hasonlatos zenei formatannal és jókedvvel ábrázolt többgenerációs, családi szórakozás. Nagy szeretettel várjuk kedves közönségünket A helység kalapácsa előadásainkra!”

Jelenetkép A helység kalapácsából (Fotó: Steirer Máté)

A Petőfi-mű különös, ironikus és parodisztikus hangvételéből táplálkozó komolyzenei, összművészeti produkció az UNITER-díjas Zakariás Zalán rendezésében érkezik Debrecenbe, ahol, a Coopera sajátos működési elvét követve, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen énekkara, valamint a Kodály Filharmonikusok csatlakoznak a produkcióhoz. Az előadás szólistái között köszönthetjük majd – többek között – Mester Viktóriát, Zábrádi Annamáriát, Bakos-Kiss Gábort, a Liszt-díjas, érdemes művész Molnár Leventét, Szemenyei Jánost és Ujvári Gergelyt, akikhez számos szerepben a színház énekesei – többek között Janovicz Zsófia, Rendes Ágnes, Antóni Norbert, Balczó Péter, Donkó Imre és Grega Csaba – is csatlakoznak majd.

Kiemelt kép: Jelenetkép A helység kalapácsából (Fotó: Coopera/4K Media Studio)