Idén Darvasi Ferenc kritikus, irodalomtörténész, szerkesztő kapja a XX. századi magyar irodalom emlékezetes alakjáról, Komlós Aladárról elnevezett díjat, amelynek átadására november 18-án, az Írók Boltjában kerül sor Reményi József Tamás laudációjával.

A Komlós Aladár-díjat – amelyet a mai magyar irodalom jeles irodalomtörténészei, kritikusai kaphatnak meg – első alkalommal 1992-ben a Pen Klub zsűrijétől Lengyel Balázs vehette át, majd hosszabb szünet után, 2004-ben Sándor Iván elnökletével új zsűri alakult, melynek Poszler György irodalomtörténész-professzor és dr. Salamon Ferenc főorvos, Komlós Aladár egykori gimnáziumi tanítványa voltak a tagjai. Halála után Poszler helyét Bazsányi Sándor irodalomtörténész, kritikus vette át. Eddig a mai irodalom olyan jeles alakjai részesültek a díjban, mint Margócsy István, Angyalosi Gergely, Tverdota György, Lengyel András, Ungvári Tamás, Szilágyi Zsófia, Takáts József, Reményi József Tamás, Dérczy Péter és a Komlós életmű-ápolásában kiemelkedő szerepet vállaló Kőbányai János.

Darvasi Ferenc pályáját könyvtárosként és folyóirat-szerkesztőként kezdte. Később szerkesztett könyveket az Európa, a Kossuth, a L’Harmattan, a Magvető, a Móra, a Műút és a Noran Libro Kiadónak is. 2010-ben jelent meg első kritikagyűjteménye (Határjárás, Kortárs Kiadó), két évvel később pedig első novelláskötete (Elválik, Palatinus Kiadó) is kiadásra került. 2015-ben a Corvina Kiadó gondozásában Köztünk vagy címmel jelent meg kötete Mándy Ivánról, a szerzőről írt nagymonográfiái részletei a Literán olvashatók.

Kiemelt kép: Darvasi Ferenc (Fotó: Corvina Kiadó)