Idén is meghirdették a Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2022 pályázatát, ahol Daróczi Csaba nyerte el Az év természetfotósa címet A halak csillagképe című képével.

A naturArt Magyar Természetfotósok által 30. alkalommal megszervezett pályázatra 197 fotós 3533 felvétele érkezett be, a legjobbakból pedig kiállítás nyílt Magyar Természettudományi Múzeumban.

„A III. fordulóba bejutott körülbelül 400 kép mindegyike megérdemelte volna, hogy falra kerüljön. Ez a magas színvonal eredményezte, hogy idén a korábbinál több, összesen 120 pályamű kerül falra, illetve az albumba. Nagy örömünkre 49 olyan szerző volt a pályázaton, akik kimagasló képet tudtak készíteni és képeik bemutatásra kerülnek” – nyilatkozta Fáth Pétert, a naturArt elnöke, aki kiemelte, hogy idén egy új kategóriában is lehetett nevezni, mégpedig mobileszközzel készített fotóval is.

Daróczi Csaba: A halak csillagképe (Forrás: naturart.hu)

Daróczinak 18 képe szerepelt a legjobbak között, ami szintén rekordnak számít a pályázat harminc éves történetében. Daróczi Csaba nyerte el egyebek mellett Esküvői vendég című fotójával a Kezünkben a Föld, Jég-madár-akt című képével a Kompozíció forma és kísérletezés, valamint Fabarlang című fotójával a Mobillal a természetben kategória fődíját is. Az év természetfotósa címet elnyerő képét pedig a soltvadkerti tóban egy víz alatt elhelyezett kamerával készítette.

Kártyás Gergő nyerte el idén Az év ifjú természetfotósa titulust, amelyet a Vonalkód című munkájával ért el a 16 éves fotós. A 2021 januárjában, Döröskén készült kép középpontjában egy tőkésrécepár látható a téli tájban.

A döntőbe jutott képekből idén is az Alexandra kiadó jelentetett meg albumot Az év természetfotói – Magyarország 2022 címmel, a pályázat legjobb fotóit pedig 2023. január 30-ig lehet megtekinteni a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Kiemelt kép: Daróczi Csaba (Fotó: Pozsgai Ákos; Forrás: baon.hu)