A Színházi Világnapot 1962 óta ünneplik március 27-én azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjenek a színészek, a színházi dolgozók előtt, valamint kérjék a közönség szeretetét és támogatását.

A Nemzetközi Színházi Intézet felkérésére minden évben a szakma egyik kiemelkedő művésze vagy alkotója fogalmazza meg üzenetét a színházkedvelők számára. Idén ez a megtisztelő feladat Helen Mirren Oscar-díjas színésznőnek jutott, akinek üzenetét a Budapesti Operettszínház képviseletében a Csillag-díjas Nádasi Veronika és a Jászai Mari-díjas Homonnay Zsolt tolmácsolásában hallhatják a nézők az online-előadás közvetítése előtt.

Az ünnepi műsort rendhagyó gesztusként az egészségügyi dolgozóknak szóló taps előzi meg, az Operettszínház ugyanis részt vesz a Kaposvári Csiky Gergely Színház „Köszönjük nektek, Veletek vagyunk” kampányában, mellyel azok előtt tisztelegnek, akik az egészségünkért harcolnak a mindennapokban.

A Budapesti Operettszínház a Színházi Világnap alkalmából is szeretné közelebb hozni nézőihez a színház élményét, ezért március 27-én 19 óra 30 perctől ingyenes stream-előadásként a János vitéz című daljátékát teszi elérhetővé.

Bozsik Yvette rendezésében egy igazi Petőfi-mesevilág elevenedik meg. Kukorica Jancsi és Iluska megindító szerelmi története, a csodás magyar népmesei motívumokban bővelkedő daljáték, mely híven követi az eredeti művet – és amely több mint száz éve visszatérő sikerdarabja a hazai és határon túli színpadoknak – negyven év után ismét látható a teátrumban.

Bővebb információk a teátrum honlapján találhatók.

Kiemelt kép: jelenet a János vitéz c. előadásból (Fotó: Budapesti Operettszínház)