Elkezdőtek a Cseresznyéskert próbái a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. A bemutató december 17-én lesz a teátrum Krúdy Kamaraszínpadán. Anton Pavlovics Csehov négyfelvonásos komédiája az író egyik legismertebb és sorrendben utolsó színműve, melyet először Tóth Árpád fordított le magyar nyelvre. A darabot a Nyíregyházán először dolgozó Czukor Balázs állítja színpadra, a kert úrnőjét, Ranyevszkaját, az egyik leghíresebb Csehov-hősnőt Széles Zita alakítja. További szerepben Tary Patríciát, Kosik Anitát, Horváth László Attilát, Nagyidai Gergőt, Jenővári Miklóst, Urmai Gábort, Horváth Rékát, Illyés Ákost, Fridrik Nomémit, Tóth Károlyt és Zakariás Mátét láthatja a közönség.

A történet szerint egy valaha jobb napokat látott földbirtokos család otthona elvesztése előtt áll és ha sürgősen nem tesznek valamit, meg kell válniuk a környék büszkeségétől, a messze földön híres cseresznyéskerttől (melyet az eredti orosz szövegben Meggyeskertként emlegetnek, csak a magyar fordítás alapjául szolgáló német nyelvű dokumentumban már Cseresznyéskertként hivatkoztak rá), és vele együtt életük utolsó stabil pontjától. Ám ők éppen cselekedni képtelenek: sem fenntartani nem bírják korábbi életformájukat, sem változni nem tudnak az új kor igényei szerint.

A Cseresznyéskert tulajdonképpen a megkerülhetetlen változások és az idővel folytatott örök harc groteszk tragikomédiája, ahol a régi és modern, a humánum és a könyörtelen praktikum, az álmok, vágyak, önzés és rajongás, egymást kergető vagy éppen kijátszó férfiak és nők csapnak össze. A tét pedig végig ugyanaz marad: megmaradhat-e a híres kert, önazonosságuk, hajdanvolt reményeik szimbóluma?

Kiemelt kép : Társulati olvasópróba (Fotó: Móricz Zsigmond Színház)