Czinka Panna – Boszorkánycsárdás címmel mutatja be Boda-Novy Emília rendezését a Független Színház Magyarország: a hegedű nagyasszonyáról szóló előadás június 12-én rendhagyó helyszínen, a Gellért-hegyen debütál.

Mi az első dolog, ami eszünkbe jut egy cigányasszonyról? Milyen lehetőségei vannak egy tehetséges nőnek, aki a 18. századba születik? A tehetség lehet a kitörés eszköze az elnyomásból? „Tudod meg kellene köszönnöm a Jóistennek, hogy járhatok más utat. Ha sokáig nem is, de járhatok egy olyan úton, amiről egy kislány álmodozott hegedűvel a kezében, az apja rongyos csizmáját ölelgetve. De aztán itt vagy te, aki nyújtja a kezét és arra biztat, hogy ez az én utam és ez vagyok én. Valahol a kettő között mégis érzem, hogy túl nagy álom ez a magamfajtának” – adja meg maga Czinka Panna a választ az előadás alapján adó kérdésekre.

A mintegy hetven perces időugrás egy megrázóan szép fiktív szerelmi szálon keresztül vezeti végig a nézőt, amely a virtuóz művésszé váló Panna, és a magyar ezred délceg katonatisztje között bontakozik ki. Ám közös útjukat beárnyékolja a sok bántás, rosszakaró, illetve kinek-kinek a maga népe iránt érzett szeretete. “Számomra különösen kedves Czinka Panna karaktere, mert hiába múlt el majd’ 200 év, hasonló problémákkal kell megküzdenünk nap mint nap. Az ő figurája által talán reményt és erőt adhatok azoknak a lányoknak és nőknek, akik nagyot mernek álmodni ” – fogalmaz Boda-Novy Emília, az előadás rendezője.

Az ősbemutatón a címszerepben Farkas Ramóna lesz látható, partnere Pásztor Máté. Az élőzenei kíséretről Babindák István (küllő / klarinét), Baranyi Zoltán (vonó / hegedű) és Vidák Béla (szalonna / cimbalom) gondoskodik.

Kiemelt kép: Farkas Ramóna (Fotó: Független Színház Magyarország)