Augusztus 3-án, három részből álló Cziffra100 programsorozat vette kezdetét, ugyanis Szentendrén a Városházán megnyílt a az Árnyékból a fénybe című tablókiállítás Cziffra György életéről és munkásságáról, ugyanitt később, a Hot Jazz Band lépett színpadra, a P’Art mozi pedig a zongoraművészről szóló Virtuóz című dokumentumfilmet tűzte a programjára.

Az Árnyékból a fénybe című tablókiállítás Cziffra György életét mutatja be, amely a pályakép fejezeteihez társítja az újsághíreket, kritikákat, az objektív tényekhez az értékelések szubjektív kommentárjait. Továbbá anekdotákat olvashatnak a látogatók Cziffra rajongójáról, Puskás Ferencről, aki a pesti éjszakában követte a művész előadásait, hogy minél többször hallhassa a játékát, valamint Határ Győző költőtől, aki a zongorista híres rabkoncertjére emlékezik. Este a Cziffra Báresten a Hot Jazz Band varázsolt fergeteges hangulatot a Városháza udvarán.

Cziffra, a világhírű magyar zongoraművész, az angyalföldi szegénynegyedből először a budapesti bárokban, majd Párizs patinás koncerttermeiben játszott. Kékesi Attila és Havas Miklós 2016-ban készült Virtuóz című dokumentumfilmje Cziffra György örömökben és nehézségekben bővelkedő életét mutatja be. Az alkotás a korabeli felvételek mellett játékfilm-részletekkel érzékelteti a történelem egyes korszakait és a művész életeseményeit.

Kiemelt kép: Cziffra György Fesztivál (Forrás: Cziffra György Fesztivál Facebook oldal)