Október 8-án, szombaton délelőtt mutatja be az Eötves10-ben az ArtSzíntér Csukás István A téli tücsök meséi című regénye alapján készült zenés mesejátékot Kautzky Armand rendezésében.

A téli tücsök valamikor nyári tücsök volt. De most tél van, hull a hó. És érzi jól, hogy a nyár messze van, de olyan messze, hogy már alig tud visszaemlékezni rá. Így kezdődik a meseregény, melyben a tücsök a szigeten töltött szép nyár emlékeit idézi fel. A zsályaszagú hátizsák zsebében került be a szobába, itt tölti nagy unalomban a telet. Kiugrik a hátizsák zsebéből, felszökken az írógép billentyűire, és le-leüt egy-egy betűt. Valamennyi leütött betű egy-egy szép nyári emléket idéz fel, a szigeten hagyott barátaira emlékezteti és már nem szomorkodik, vidáman telnek a napok. A finoman érzelmes, szép mese erről szól: hogyan lehet a szomorúságot örömmé változtatni.

Csukás István A téli tücsök meséi című gyerekeknek szóló regényét Nemlaha György adaptálta színpadra, a mesehősöket Jerger Balázs, Rumán Cintia, Ozsgyáni Mihály, Gábor Márkó, Zsichla Dániel és Pánics Lilla kelti életre.

Kiemelt kép: Jelenet A tücsök című előadásból (Fotó: ArtSzíntér)