Ma ünnepli 60. születésnapját Csuja Imre, Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész.

Csuja Imre Hajdúnánáson, 1960. július 11-én látta meg a napvilágot. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán Simon Zsuzsa osztályában 1984-ben szerzett diplomát, majd a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött. 1987-től két évadon keresztül a debreceni Csokonai Színház társulatát erősítette, 1989-ben az egri Gárdonyi Géza Színház tagja lett. 1990-től az Arany János Színházban töltött négy évet, majd szabadfoglalkozású művészként lépett színpadra. 10 év szabadúszást követően 2004-ben szerződött az Örkény István Színházhoz, amelynek a mai napig tagja. 2009-ben összeállította önálló estjét, melyen Ady műveit adta elő. 2015-ben a Hungary’s Got Talent című tehetségkutató műsor zsűritagjaként tűnt fel az RTL Klub csatornán.

Csuja Imre és Epres Attila a Tótékban (fotó: Gordon Eszter)

Színpadi kedvencei a görög klasszikusok, és Shakespeare művei, látható volt többek között a Lear király (Frankföld királya), A makrancos hölgy (Tranio), a Vízkereszt, vagy bánom is én (Orsino herceg), a Szeget szeggel (Porkoláb), A vihar (Stephano), a Hamlet (Polonius) és a Tévedések vígjátéka (Solinus herceg) című előadásokban. Emellett a klasszikus dráma nagyjai is szerepelnek az életrajzában, úgy mint Moliére (Úrhatnám polgár – Filozófiatanár; Dandin György, avagy a megcsúfolt férj – Dandin György), Csehov (Sirály – Samrajev; Apátlanul – Vengerovics), Arthur Miller (Pillantás a hídról – Eddie; Az ügynök halála – Ben bácsi), Bertolt Brecht (Filléres opera/Koldusopera – Tigris Brown, A kivétel erősíti a szabályt – Kereskedő; Arturo Ui feltartóztathatlan felemelkedése – Az öreg Dogsborough), Friedrich Dürrenmatt (János király – Lipót/Lord Bigot/Angol hírnök; A fizikusok – Möbius) vagy éppen Ödön von Horváth (Kasimir és Karoline – Rauch; Mesél a bécsi erdő – Miszter). Jelenleg olyan előadásokban látható, mint a Tóték (Tót Lajos), a Hamlet (Polonius), az Anyám tyúkja 1-2., a Tartuffe (Cléante), Az ügynök halála (Ben bácsi), a Secondhand, A mélyben (Szatyin) vagy a Kertész utcai Shaxpeare-mosó (Kapulek).

Csuja Imre Pajkaszegen (fotó: RTL Klub)

Csuja Imre a kortárs magyar film egyik legtöbbet foglalkoztatott művésze, a mai magyar valóságra jellemző ismerős, kicsit a periférián mozgó embertípusok egyik első számú megformálója. Nélküle nem lenne az igazi sem az Üvegtigris (Csoki), sem a Valami Amerika 2-3. (Bala), de bizonyára az utóbbi évek legnézettebb heti sorozata, A mi kis falunk Füleki Károlyaként is sokak szívébe lopta be magát. A színházi és a filmes munkák mellett népszerű szinkronszínész is, több mint 800 filmben hallhattuk már, és talán nem állítunk valótlant azzal, ha azt mondjuk, hogy Torrentéről vagy éppen az Egy rém rendes családról (Al Bundy) mindenkinek az ő hangja ugrik be elsőre.

2005-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 2010-ben érdemes művésszé avatták, 2012-ben pedig elnyerte a Budapestért díjat. 2016-ban Páger Antal-díjat kapott, 2018-ban kiváló művésszé választották, 2018-ban pedig megkapta a Gábor Miklós-díjat a IV. Henrik I-II-ben nyújtott alakításáért.

Kiemelt kép: Csuja Imre (fotó: Örkény Színház)