A Káli-medencében zajló rendezvényen komoly hangsúlyt kap a könnyűzene, de a legnagyobb igény a folklór műfajára van. Az óriási érdeklődés komoly visszaigazolás az alapítók eredeti szándékára, hiszen a fesztivál pont ebből a célból jött létre négy évvel ezelőtt.

A hőség sem tartja vissza a legelszántabb KŐFESZT rajongókat, már a délelőtt 10 órakor kezdődő programokon is teljes teltház van. A kézműves foglalkozások ráadásul nemcsak a gyerekek, a szülők számára is vonzóak, a kosárfonásra lassan már be kell jelentkezni, annyian vannak. A Pálkövei strandon is rengeteg a program, így aki a fürdést választja a nagy melegben, az sem marad kulturális lehetőségek nélkül.

Kosárfonás a KŐFESZT-en (fotó: Steindl Gabriella)

A könnyebb, szórakoztató műsorok mellett komoly érdeklődésre tartanak számot az irodalmi és képzőművészeti előadások, de a Klebelsberg Kuno: a legnagyobb álmú magyar kultuszminiszter című kerekasztal beszélgetésre is sokan voltak kíváncsiak, még a délutáni hőség ellenére is.

A gyerekeket a Botond Pajtában napközben a Hagyományok Háza Folkudvar várta, később pedig Korpás Éva és zenekara muzsikájára táncolhattak. A „Pusztai Róka” egyesület lovas és harci bemutatója után lovagolni is lehetett Köveskálon, majd vásári komédia és vándorcirkusz várta az érdeklődőket.

Korpás Éva és zenekara a KŐFESZT-en (fotó: Steindl Gabriella)

A nagyszínpadon Üzenet haza címmel a Fordulj Kispej Lovam Táncegyüttes nyitotta az estét, lenyűgöző előadásukat látva annak is megjött a kedve a néptánchoz, aki eddig tisztes távolságot tartott a műfajtól. Őket a 4S Street zenekar követte, akik Erdélyből érkeztek a fesztiválra, népes rajongótáboruk legnagyobb örömére.

4S Street koncert a KŐFESZT-en (fotó: Steindl Gabriella)

Az idén 20 éves jubileumát ünneplő Szent Efrém férfikar a Köveskáli Református Templomban kápráztatta el a közönséget, semmit nem bízva a véletlenre: a népszerű Halleluja című dallal koronázták meg a programjukat, tökéletes élményt nyújtva minden résztvevőnek.

Görömbő Kompánia a KŐFESZT-en (fotó: Steindl Gabriella)

Éjfél előtt kezdődött a Görömbő Kompánia műsora, a késői kezdés nem volt véletlen, Pajzán történetek címet viselő előadásuk előtt a 18+-os táblának is helye lett volna. Erotikus meséik után pedig ismét kezdetét vette a programsorozat csúcspontja: a táncház, ahol a legelszántabb KŐFESZT-esek hajnalig ropták.

Részletes műsor a KŐFESZT oldalán.

A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatásával jött létre.

Nyitókép: A Fordulj Kispej Lovam Táncegyüttes bemutatója a KŐFESZT-en (fotó: Steindl Gabriella)