Ma ünnepli 50. születésnapját a Jászai Mari-díjas Csőre Gábor színművész és szinkronizáló színész, az M5 csatorna műsorvezetője, a Minimax gyermekcsatorna hangja.

Csőre Gábor mindösszesen 11 évesen került a Magyar Rádió Gyermekstúdiójához, ahol rádiójátékokban szerepelve szívta magába a szórakoztatás kultúráját. Pár évvel később már az Ascher Oszkár Színpadon tanult, a rendszerváltástól kezdve pedig a Nemzeti Színház Stúdiójának növendékeként lépkedett a színészet rögös útján. 1990-től aztán a Bodnár Sándor Drámai Akadémián tanult tovább, míg 1993-ban felvételt nem nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Marton László és Hegedűs D. Géza keze alatt sajátította el a mesterséget, erőfeszítéseit pedig 1997-ben egy diploma koronázta meg. Miután elvégezte a főiskolát, a Vígszínházhoz szegődött, ahol egészen 2020-ig örvendeztette meg a közönséget játékával. 2020-tól ugyanezt folytatja, immáron a Thália Színház társulatának tagjaként. Vendégszínészként több teátrum előadásaiban is felbukkant az évek során, így találkozhattak vele a nézők a Pesti Magyar Színházban és a Gózon Gyula Kamaraszínházban is.

Gubás Gabi és Csőre Gábor az Álmomban megcsaltál című előadásban (Fotó: Thália Színház)

A sokoldalú művész a színpadi szereplés mellett több játékfilmben és sorozatban is feltűnt eddigi pályafutása során: szárnyait először az 1984-es Kismaszat és a Gézengúzok című tévéfilmben bontogatta, később pedig láthattuk többek között a Kisvárosban, a Nyócker!-ben, a Dumapárbajban, az Aranyéletben, A Viszkisben, a Válótársakban, A mi kis falunkban, a Foglyokban és a Bátrak földjében is. Országos ismertségét azonban nem a színdarabok és nem is a filmszerepek hozták meg, hanem a szinkronizálás. 

Adam Sandler állandó magyar hangja, aki előszeretettel szólaltat meg olyan hollywoodi sztárokat is, mint Jake Gyllenhaal, Elijah Wood, Seth MacFarlane és Orlando Bloom. megszámlálhatatlanul sok film és sorozatban csendül fel ezer közül is felismerhető orgánuma, hazánkban legfőképpen az Agymenők Leonard Hofstadterjeként, a South Park Eric Cartmanjeként, az Így jártam anyátokkal Marshall Eriksenjeként, a Tobey Maguire-féle Pókemberként és A Gyűrűk Ura Frodójaként ismert. Több rádiójátékban is szerepelt már, és számos hangoskönyv köthető a nevéhez. 

A Főmenü című műsor vendégeként (Fotó: MédiaKlikk)

Munkássága elismeréseként kétszer jutalmazták Ruttkai Éva-emlékdíjjal (2002, 2014) és kétszer Hegedűs Gyula-emlékgyűrűvel (2004, 2014), valamint kiérdemelte a Roboz Imre-díjat (2013) és az Ajtay Andor-emlékdíjat (2014) is. 2016 óta a Jászai Mari-díj boldog tulajdonosa. 

Kiemelt kép: Csőre Gábor (fotó: Steindl Gabriella)