Áprilisban a Csontváry kiállítás lesz a Múzeum+ sorozat témája, a 170 éve született festő olyan ikonikus művei láthatók április 14. és július 16. között Budapesten, mint a Magányos cédrus vagy a 32 négyzetméteres Baalbek. Az intézmény különleges tárlatvezetésekkel, zenével kísért előadással, kerekasztal-beszélgetéssel és kreatív workshoppal várja az érdeklődőket.

A művész életéről, sajátos festői technikájáról, illetve képeinek megmentéséről beszélget 18 óra 15 perces kezdettel a Schickendanz teremben Gergely Mariann művészettörténész, a kiállítás kurátora, Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze és Gerlóczy Gábor, a Csontváry-életművet megmentő Gerlóczy Gedeon unokaöccse, a moderátor Bán Blanka művészettörténész lesz. Ezzel párhuzamosan 18 óra 30 perces kezdettel Topor Tünde és Winkler Nóra tartanak rendhagyó tárlatvezetést, a program során elmélyülnek a festő alig húsz éves pályafutásának számos izgalmas részletében.

19 óra 30 perckor kerül sor A nap útjai című performanszra, amely Csontváry egyik legnagyobb motívumának a taorminai görög színház romjainak állít élő emléket. A produkció során, amelyet Szőke Péter Jakab és Verebélyi Diána ad elő, a nézők átélhetik a színek megjelenésének csodáját a vásznon, és részesei lehetnek a festménykompozíció megidézésének egy különleges festői technika által. 20 órától Bellák Gábor művészettörténész és Borbély Mihály szaxofonművész közös előadást tart a festő művészetéről a Román Csarnokban.

Most is lesz Jazz Szalon, ahol a Fine Arts Jazz Group muzsikál majd Bolba Évával, aki erre az alkalomra csatlakozik a Skerlecz Gábor – harsona, Juhász Attila – zongora, Lutz János – bőgő, Cseh Balázs – dob alkotta formációhoz. Az est hangulatát a Fine Art Bistro étel- és italkínálata teszi majd ezúttal is teljessé.

Kiemelt kép: Csontváry leghíresebb festményei (Fotó: Szabó Gábor)