Több, mint kétszáz remekmű lesz megtekinthető a Virág Judit Galériában december 4. és 18.  között, ezt követően az alkotásokból december 19-én a Budapest Kongresszusi Központban rendeznek aukciót. Az árverésen Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című képe a magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indul. A festőóriás művei közül alig több, mint egy tucat van magángyűjteményben, 2000 óta pedig csupán négy alkotása szerepelt árverésen, amelyből kettő abszolút rekordot ért el. A Virág Judit Galéria emellett két olyan festményt, Rippl-Rónai József Elegáns úriasszony kertben és Schönberger Armand Aktok gyümölccsel című képét is bemutatja, amelyek a galéria értékmentő tevékenysége révén most először láthatóak Magyarországon.

Csontváry életműve az egyik legkülönlegesebb a magyar festészet történetében. Kora egyetlen irányzatához sem tartozott, egy új, transzcendentális világkép megalkotásán dolgozott. A Titokzatos sziget a legrejtélyesebb műve, melynek jelentését a mai napig nem sikerült megfejtenie a művészettörténészeknek. A csaknem hetven évig lappangó festmény megfejtése és értelmezése az életművet legjobban ismerő Németh Lajosnak is sok fejtörést okozott. A különleges Csontváry-képhez külön álló tanulmányfüzet is készült, amely kísérletet tesz a mű lehetséges keletkezési történetének, szimbolikájának feltárására. A képen álomfigurák idézik fel a múltat és a jövőt egy képzeletbeli szigeten. A csöppnyi földdarab és a külvilág közti átjárás lehetőségére csupán egy apró vitorlás motívuma utal. A szimbólumokban gazdag műalkotást intenzív, meleg színek és ragyogó fényhatás jellemzi. A Titokzatos sziget rejtett szimbolikája tovább erősítheti a festő izgalmas személyisége és életműve körül a – már életében – kibontakozó mítoszt.

Csontváry Kosztka Tivadar: Titokzatos sziget (Fotó: Virág Judit Galéria)

Rippl-Rónai József Elegáns úriasszony kertben (1909) című olajképe kalandos utat járt be. Utoljára a ’40-es években volt hazánkban kiállítva, majd eltűnt, mígnem a ’90-es években egy külföldi árverésen bukkant fel, ahol egy, a ’70-es években Magyarországon is külszolgálatot teljesítő, feltehetően titkosszolgálati munkát is ellátó, angol diplomata, „korának James Bondja” vásárolta meg, akinek egészen mostanáig a gyűjteményében volt. Rippl-Rónait fiatal kora óta szoros barátság fűzte Kunffy Lajoshoz. A két festő életútja összefonódott, hiszen nemcsak szülővárosuk, Kaposvár volt közös, mindketten hosszú éveket töltöttek egyidőben a francia fővárosban. Nyaranta is rendszeresen együtt látogattak haza „Kaposba,” illetve Somogytúrra. A két festő kapcsolata Rippl-Rónai Róma-villába való költözésének idején még szorosabbá vált, melyről az ekkor készült barátság-képek, azaz az egymásról, és feleségeikről festett portrék tanúskodnak. Rippl-Rónai a képet a Kunffy-birtokon festette, minden bizonnyal 1909 nyarán, az úgynevezett kukoricás korszak kezdetén. A kalapos hölgy nem más, mint Kunffy Lajos festőművész felesége, Tiller Ella, a gyönyörű, szellemes és művelt zongoraművésznő.

Rippl Rónai József: Elegáns úriasszony kertben (részlet) (Forrás: Virág Judit Galéria)

Schönberger Armand az 1920-as és 1930-as években többször állított ki Szlovákiában, ahol számos főművét meg is vásárolták, így Magyarországon ezeket még sosem láthattuk. Ilyen például, az 1932-es Aktok gyümölccsel című kép, ami az elmúlt közel kilencven évben egy szlovák család birtokában volt. A pályájának egy korábbi pontján a szobrászattal is kacérkodó művész festészetében a plasztikus alakítás tanulságait is sikerrel ötvözte, ennek egyik legékesebb példája az Aktok gyümölccsel nőalakjainak szinte faragott, és simára csiszolt márványszoborként való megformálása. A hűvösen kristálytiszta aktok és a belső fényben izzó gyümölcsök, valamint drapériák rendkívül dekoratív és ünnepélyes hangulatú együttese Schönberger közönség által leginkább kedvelt műtípusába tartozik.

Kiemelt kép: Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című művének leleplezése (Fotó: Virág Judit Galéria)