2016. december 4-én mutatták be A Független Színművészetért Alapítvány és a Manna közös produkciójában Csokonai Vitéz Mihály Karnyóné című művének színpadi változatát a Mozsár Műhelyben. A bohózat minden szereplőjét három fiatal színművész, név szerint Barna Zsombor, Szántó Balázs és Feczesin Kristóf jelenítik meg, méghozzá a műfajhoz illő vicces módon, úszósapkában.

A magyar irodalom egyik legjelentősebb költője 1799-ben, Csurgón írta meg harmadik színdarabját, melynek eredeti címe Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak volt. Diákjaival elő is adták a háromfelvonásos komédiát, amely az első tündérbohózatként írta be magát hazánk irodalomtörténetébe, és amelyen erősen érződik Haffner Fülöp és August von Kotzebue műveinek hatása. Ám az is kétségtelen, hogy a színpadi körülményeket nem igazán ismerő költőzseni sajátos hangon írta meg a Karnyónét: a diákos, társalgó próza párbeszédei fordulatosak, a cselekmény ritmusa lendületes, alakjai humorosak, jellemük kidolgozott és eleven.

Szántó Balázs és Barna Zsombor (Fotó: Kállai-Tóth Anett)

Az énekes bohózat hőse maga a címszereplő, aki egy gazdag kanizsai kereskedő felesége. Karnyóné két éve nem hallott az uráról, így abban a hitben él, hogy megözvegyült. Az öregasszony kezéért, és ezen keresztül a pénzéért két lovag is verseng: Tipptopp és Lipitlotty, a két szeleburdi, akik közül egyértelműen az utóbbi a befutó. Ám Tipptopp természetesen nem mondd le könnyen a nagy fogásról, mikor vetélytársa elkotyogja, hogy milyen számokat játszott meg a lottérián, elhiteti vele, hogy ezeket ki is húzták. Lipitlotty elindul Pestre, hogy felmarkolja a nyereményt, és közben megüzeni egy levélben Borisnak, Karnyóné szobalányának, hogy amint hazatér a nagy pénzzel, elveszi feleségül, hiszen ő igazából a fiatal lányt szereti. Tipptopp megmutatja az irományt a kereskedőnének, aki bánatában megmérgezi magát. Lipitlotty is rájön, hogy becsapták, amikor visszaér a városba, lelövi a cselt kieszelő ellenlábasát, de nem bír saját lelkiismeretével, ezért öngyilkos lesz. Ez az a pont, ahol betoppan Karnyóné halottnak hitt férje, aki a mantuai fogságból szabadulva rohanna feleségéhez… ám amikor megtudja, hogy milyen tragikus események történtek megérkezése előtt, azonnal összeesik. Ahhoz, hogy a sorscsapások sorozata mégis bohózathoz méltó végkifejletet kapjon maga Tündér és Tündérfi kell, akik miután leszállnak a Földre újra életre keltik a holtakat.

A szüzsé nem könnyű, pláne úgy nem, hogy ennyi szereplőt kell három színésznek megjeleníteni, ám a játszók apró, ám szórakoztató öltözékbéli eltérésekkel jelzik, hogy mikor ki kap hangot. Karnyóné Iron Lady feliratos sapkában pompázik, Lipitlottyként Barna Zsombor egy szál úszónadrágban álldogál néhány mellkasára ragasztott cetlivel, Borisként Feczesin Kristóf egy keveset takaró piros bikinit kap… Ezen felül másra nincs is szükség, könnyen követhetővé teszik a nézők számára a fordulatos történetet, amelyet hihetetlen módon 60 perc alatt el is mesélnek. Meg persze énekelnek is, mert hát zenés bohózatról van szó.

Barna Zsombor és Feczesin Kristóf (Fotó: Kállai-Tóth Anett)

Az előadást színpadra álmodó Szilágyi Bálint, aki fiatal kora ellenére (a bemutató idején még csak a negyedik évét végezte a Színház- és Filmműveszti Egyetem bábszínházi rendező szakán) rengeteg nívós előadás megszületésén dolgozott már, különleges formanyelvet talált a Karnyóné számára: a dráma szövegét a színészek által megjelenített képi világ szó szerint adja vissza, ami annyira komikussá teszi az egész előadást, hogy nincs olyan néző, aki ne szórakozna felhőtlenül a három fiú parádés játéka közben.

A darab pontosan a végtelen szórakoztató hangneme miatt alkalmas arra, hogy a Mozsár Műhely saját színházpedagógiai programjának részévé válhasson a következő évadban: a magyar irodalom egyik legnagyobb klasszikusát egyedi nyelvezetével és látványvilágával teszi fogyaszthatóvá és szerethetővé a kamaszok számára is. Ebben az évadban még egy alkalommal lesz látható, április 17-én este 19:30 perckor lép színpadra a három fiatal színművész, de szeptembertől a teátrum szervezői várják az iskolai csoportok jelentkezését. Ajánljuk minden pedagógus számára, hiszen az erős színházi élmény után nekünk magunknak is kedvünk támadt elolvasni a darabot, már csak azért is, hogy a csodálatos prózai kifejezések közül minél több rögzüljön bennünk, amik egyáltalán nem hatnak idegenül a színpadon annak ellenére, hogy több száz évvel ezelőtt vetette őket papírra Csokonai.

Kiemelt kép: Feczesin Kristóf, Szántó Balázs és Barna Zsombor (Fotó: Kállai-Tóth Anett)