70. születésnapját ünnepli Csernák János színművész, szinkronizáló színész. 

Csernák János 1952. október 28-án látta meg a napvilágot Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen 1980-ban végzett a Major Tamás-Simon Zsuzsa osztályban, innen két évre a debreceni Csokonai Színházhoz szegődött. Ezt követően a Madách Színházhoz szerződött nyolc évig, hogy először szabadúszóként, 1992-től a Kecskeméti Katona József Színház társulatában folytassa, míg végül ismét szabadúszó lett. Ismertebb színházi szerepei között ott van Háy Gyula Mohácsában Zápolya János, Shakespeare III. Richárdjában Catesby és Schiller Fiescójának címszerepe is. Jelenleg olyan darabokban láthatják a nézők, mint a Hangemberek (Újszínház), A funtineli boszorkány (Újszínház) és az Egy hónap falun (Kecskeméti Katona József Színház)

Zenthe Ferenccel és Lesznek Tiborral (Forrás: csernakjanos.hu)

Eddigi pályafutása során szerepelt több tévésorozatban (Kisváros, Szomszédok, Csak színház és semmi) és játékfilmben (Egy éj az Arany Bogárban, Semmelweis Ignác – az anyák megmentője) is, de ismeretséget nem ezek hoztak számára, hanem a szinkron terén végzett munkássága: ő ugyanis hazánk egyik legismertebb szinkronhangja, aki olyan hollywoodi sztárokat szólaltat meg rendszeresen, mint Harrison Ford, Liam Neeson, Richard Gere és Steven Seagal. Legismertebb karaktere egyértelműen a Star Wars franchise Han Solója, de ott van Indiana Jones és az Elrabolva filmekből ismert Bryan Mills is.

Egyedi orgánumát narrátorként (hallhatta a közönség a Vad Kunságban, a Földalatti tavak birodalmában és a Szent Korona és koronázási kincseink nyomában ismeretterjesztő filmekben is) és versmondóként is kamatoztatja (többek között Ady Endre és Buda Ferenc költeményekkel). Isten éltesse sokáig!

Kiemelt kép: Csernák János (Forrás: csernakjanos.hu)