November 5-én és 6-án immáron ötödik alkalommal rendezik meg a Csekkold! fesztivált, ahol az ostravai Petr Bezruč Színház és a Pod Palmovkou Színház magyarországi vendégelőadásait láthatja a közönség. A színházi előadások mellett két felolvasószínházi produkció is bemutatásra kerül a Katona József Színház színészeinek előadásában. A programsorozatot a budapesti Cseh Centrum szervezi a prágai Művészeti Intézet – Színházi Intézettel és a Divadlo Unlimited egyesülettel együttműködésben, azzal a céllal, hogy a kortárs cseh drámairodalom és színház bemutatkozhasson Budapesten is. 

A fesztivált Tomáš Dianiška drámaíró, színész és rendező  Fuss, transzi, fuss! című előadása nyitja meg, melyet a cseh kritikusok 2019-ben az Év produkciója címmel tüntettek ki. Tomáš Dianiška nagyszerűen ért ahhoz, hogy eredeti történeteket találjon a múltból, amelyek ugyanakkor témájuknak köszönhetően időtállóak. A színdarab az első köztársaság korabeli atlétanő, Zdena Koubková sorsát, a homoszexualitással és transzszexualitással szembeni előítéleteket, valamint a társadalom egy részének a másság elfogadására való képtelenségét mutatja be.

A Katona József Színház nagyszínpadán bemutatkozó második produkció szintén egy igaz történeten alapuló szerzői darab, a Kezenincs Feri lesz, amely az első Csehszlovák Köztársaság idején élt cseh Forrest Gump történetét dolgozza fel, aki kéz nélkül, de hatalmas akarattal született. Az előadást a Pod Palmovkou Színház társulatával együttműködve az F.X.  Kalba művészi álnéven tevékenykedő formáció állította színpadra. A főszereplő története kerüli a kliséket és nem akar inspirációs forrás sem lenni. Bár a produkció középpontjában egy fogyatékkal élő ember áll, a hangsúly mégsem erre, hanem  a főszereplő életében és személyiségjegyeiben megjelenő szinte ragályos és időnként akár a határokat is súroló humorra kerül.

A Cseh Színházi fesztivál plakátja ( Forrás: Cseh Centrum)

A korábbi évekhez hasonlóan két új cseh színdarab is bemutatásra kerül felolvasószínházi formában, magyar nyelven, a Katona színészeinek előadásában, ezúttal Vajdai Vilmos rendezésében. A két drámában a közös az, hogy mindkettő egy-egy házról és annak lakóiról szól, akik vagy önmagukkal, vagy vendégeikkel kerülnek konfliktusba: Jiří Havelka Lakógyűlés című darabja esetében betekinthetünk egy társasházi lakógyűlés kulisszái mögé, és megtapasztalhatjuk a tulajdonosok közti, apró-cseprő, de időnként vérre menő harcokat. Hančilová Az ajtón túl című drámája pedig egy régi családi házat állít a cselekmény középpontjába, ahol három generáció, és a nem mindig szívesen látott vendégek élnek együtt. A cseh előadások magyar és angol felirattal lesznek megtekinthetők. 

Kiemelt kép: Jelenet a Kezenincs Feri című előadásból (Fotó: Katona József Színház)