November 8. és 10. között, immáron negyedik alkalommal kerül megrendezésre a CSEKKOLD, ahol a mai cseh színház legfontosabb produkcióit láthatják a nézők a Katona József Színházban.

November 8-án, pénteken William Shakespeare vígjátéka, a Szeget szeggel mutatkozik be a prágai Divadlo pod Palmovkou előadásában. A négyszáz éves színdarab az emberi lét és erkölcs fontos kérdéseit boncolgatja, amelyekről mindenki csak prédikál, de senki nem él azok alapján, emellett azt próbálja demonstrálni, mennyire könnyű visszaélni a hatalommal. A darab főszereplője Vincentio, Bécs hercege, ahol a szigorú törvények ellenére már tizennégy éve burjánzik a paráznaság, a prostitúció és más erkölcstelenségek. Vincentio egy időre kinevezi helytartójának a nemes Angelot, ő pedig szerzetesi álruhában figyeli, hogyan sikerül a neves erénycsősznek rendet teremtenie. Angelo azonban csalódást okoz és visszaél a hatalmával… A Szeget szeggel megkapta a cseh színikritikusok díját, akik 2018 legjobb előadásának választották a darabot. Tereza Dočkalovát Isabella szerepében a legjobb női alakításért, Jan Vlasákot pedig Vincentio szerepéért a legjobb férfi alakításért díjra jelölték. A darabot Jan Klata, lengyel rendező állította színpadra, aki neves német színházakban dolgozik, de rendezett osztrák és spanyol teátrumookban, illetve a Moszkvai Művész Színházban is. A 110 perces előadást szünet nélkül, cseh nyelven, magyar és angol felirattal játsszák a Nagyszínpadon.

Jelenet a Szeget szeggel című előadásból (fotó: Martin Špelda)

November 9-én Előttünk a múlt címmel a Katona társulatának tagjai elevenítenek meg két izgalmas kortárs szöveget a Sufniban. Jiří Havelka Elitek című műve krimielemekkel átszőtt politikai thriller, elgondolkodtató darab a hatalom, a kormányzás és a rendszerváltás folyamatának lényegéről. Azoknak az embereknek az élethű pszichológiai portréját igyekszik megrajzolni, akik a bársonyos forradalom idején beosztásuknak, az információkhoz való hozzáférésüknek, és persze nem utolsó sorban műveltségüknek és nyelvismeretüknek köszönhetően elsőként voltak képesek tájékozódni az új társadalmi rendszerben. David Košťák A szívnek rács mögött a helye című drámája ellentmondásos témákat feszeget, amelyek a nézőt sem hagyják hidegen. A politikai foglyok szerveivel való kereskedelem, az illegális úton beszerzett halott testeket bemutató szenzációhajhász kiállítás, vagy a kisvakond és a panda nagyon furcsa szövetsége. A legfiatalabb színházi generáció látképe az erőszakról. Naponta számos olyan ártatlan döntést hozunk, amelyek azonban gyakran hihetetlen hatással vannak másokra. Gyakran követünk el erőszakot olyan emberek ellen, akiknek a segélykérő szavát sosem hallhatjuk meg. A felolvasószínházi estet Dankó István rendezi.

Jelenet a Dinasztia című előadásból (fotó: Jakub Jíra)

A rendezvénysorozat utolsó napján, november 10-én, szintén a Nagyszínpadon a brnói Divadlo Husa na provázku Dinasztia. Lehman Brothers című előadására válthatunk jegyet. Stefano Massini drámájának egyik főhőse a huszonhárom éves Henry Lehman, aki 1844-ben New Yorkba emigrál Németországból, és szövetboltot nyit az alabamai Montgomeryben. Néhány évvel később a két testvére, Emanuel és Mayer is követi őt, és létrejön a Lehman Brothers cég – eleinte gyapotkereskedők, majd néhány évtizeddel később, kisebb-nagyobb kitérők után már bankárok. A Lehman Trilógia a Lehman-család történetétét meséli el Henry Lehman Amerikába érkezésétől egészen 2008-ig, amikor csődbe megy a Lehman Brothers, és kirobban a gazdasági világválság. Stefano Massini darabja az utóbbi évek legnagyobb olasz színházi sikere lett, a franciaországi előadás pedig elnyerte a színikritikusok díját és jelölték a tekintélyes Moliere-díjra. A Dinasztiát Michal Dočekal rendezte, akinek neve ismerősen csenghet a magyar színháznézőknek, hiszen a Vígszínházban több rendezése (Jóembert keresünk, Bűn és bűnhődés, Egy éj a Paradicsomban) is látható volt. A 155 perces előadást egy szünettel, cseh nyelven, magyar és angol felirattal játsszák.

Kiemelt kép: Jelenet a Szeget szeggel című előadásból (fotó: Martin Špelda)