Elkezdődtek az új évad első bemutatójának olvasópróbái a Szegedi Nemzeti Színházban. A 2020/21-es évadot Csehov egyik klasszikusával, a Sirállyal nyitják szeptemberben, amit Barnák László főigazgató rendezésében láthat majd a közönség.

„Olyan művet kerestem, melyben sok színésznek lehet izgalmas feladatokat adni, így került képbe Csehov és a Sirály.” – nyilatkozott az igazgató a darabválasztással kapcsolatban. Csehovot színpadra állítani mind a rendezők, mind pedig a színészek számára egyaránt izgalmas feladat. A Sirály története hiába százhúsz éves, mindenki számára ismerős és mindennapi élethelyzeteket jelenít meg. „Szeretnék szembenézni a magam vacakságaival, gyarlóságaival, illetve a bennem és talán mindannyiunkban bujkáló félelmekkel és szorongásokkal. A nyomorúságaink ellenére a boldogságot kereső vággyal. Ha jól dolgozunk, valószínűleg a közönség is azonosul ezzel.” – mondta az olvasópróba után a rendező.

Barnák László nem először foglalkozik ezzel az anyaggal, a most készülő produkció viszont sokkal frissebb lesz, hiszen reagál a mai, megváltozott viszonyrendszereinkre. A főigazgató ezzel az előadással szeretné folytatni a teátrum ifjúsági sorozatát, amely legutóbbi rendezésével, az Időfutárral indult el, és amellyel céljuk megszólítani és közelebb hozni a fiatalokat a színházhoz. A darab látványtervezője és egyben fordítója Varsányi Anna, aki elmondta, a díszlet és a jelmezek tervezésekor a korhűségre törekedett.

Szereplők: Sziládi Hajna (Nyina Zarecsnaja), Szilágyi Annamária (Arkagyina), Medveczky Balázs (Trepljov), Pálfi Zoltán (Szorin), Kárász Zénó (Trigorin), Jakab Tamás (Dorn, az orvos), Somló Gábor (Samrajev), Fekete Gizi (Polina Andrejevna), Borsos Beáta (Mása), Proszlay Kristóf (Medvegyenkó, tanító), Szaszák Zsolt (Jakov)

Kiemelt kép: A Sirály szövegkönyve (Fotó: Szegedi Nemzeti Színház)