Január 15-én mutatja be a Gózon Gyula Kamaraszínház a De mi lett a nővel? című férfimesét a Fém Arts & Café színháztermében. Ez lesz a darab huszonötödik színházi bemutatója 1996 óta, ami azt jelenti, hogy közel 80 színész játszotta már ezt a darabot határon innen és túl.

Csehovot a közönség a leheletfinom lélekrajzok, a fájdalmas őszi hangulatok, a kisiklott életek, és az eleve reménytelen elvágyódások írójaként ismerik, ám létezik egy másik oldala is: az anekdotaszerű, kaján, néha groteszkül kegyetlen novellák, vásott karcolatok szerzője.

Kálid Artúr, Tűzkő Csaba és Stubnya Béla a De mi lett a nővel? című előadás próbáján (Fotó: Gózon Gyula Kamaraszínház)

A kerettörténet szerint valamikor a múlt század végén három csóró orosz színész elindul a végtelen, forró országúton Bikulin bankár estélyére. Útközben egyikük – Jura – történeteket, pletyka-ízű sztorikat mesél a társasági élet egyik mitikus nőjéről, Bikulin bankár unokahúgáról. A De mi lett a nővel? férfimese nyolc ilyen rövid elbeszélés helyzeteire, motívumaira épül. A különös dramaturgiájú előadásban szerelmek és csalódások, kivégzések és foghúzások, öngyilkosságok és ellenvonatok kavarognak Irina Bikulina ártatlan, mégis felkavaróan buja, szenvedélyes alakja körül. A játék végén minden titokra fény derül -talán még a legvégsőre is – és megelevenedik a férfivágy örök tárgya, az a bizonyos legendás Nő.

Az előadást Tasnádi Csaba rendezi. A látványért Auer Alexandra felel, a zenei munkatárs Fehérvári Csilla. A három férfi szerépben Tűzkő Sándort, Stubnya Bélát és Kálid Artúrt láthatják a nézők.

Kiemelt kép: Kálid Artúr, Tűzkő Csaba és Stubnya Béla a De mi lett a nővel? című előadás próbáján (Fotó: Gózon Gyula Kamaraszínház)