A moldvai csángómagyarok hagyományosan évente egyszer hallgathatnak magyar nyelvű misét, Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én, Kácsikán. Ehhez a jeles naphoz kapcsolódóan adta át a 15 éve alapított Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület a 11 éve készült Naputánjáró társasjátékának utolsó bontatlan példányát a múzeumnak.

A Naputánjáró Lakatos Demeter, az első jelentős csángó költő születésének 100. évfordulójára, 2011. november elejére készült el Iancu Laura költő és néprajzkutató tudományos közreműködésével, Albert Zoltán Máté ötletére és megalkotásával. A társasjátékot a nagy sikerre való tekintettel 2012 februárjában utánnyomták. A játékból 2-2 példány került a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) által működtetett iskolákba, valamint számos hazai oktatási intézménybe is. A 12 éves kortól ajánlott játék egy „csángós” mesével kezdődik, majd a keménytábla stilizált moldvai térképén bebarangolhatjuk Csángóföld központi részét, útközben 100 könnyű és 100 nehéz kérdés segítségével ismereteket szerezhetünk a moldvai csángómagyar szavakról, kifejezésekről, valamint különböző témakörökből. A készítők célja, hogy a játékosok minél jobban megismerhessék Csángóföldnek a játékban szereplő településeit, az ott élők kulturális örökségét. A Naputánjáró iskolai oktatás keretében tanári segédeszközként is használható.

Néprajzi Múzeum új épülete a Városligetben (Fotó: Palkó György/Liget Budapest)

A Néprajzi Múzeum gyűjteményei, a tárgyak, fényképek, kéziratok által hordozott tudás számos ponton kapcsolódik a társasjátékban feldolgozott területhez, illetve történeti-néprajzi és nyelvészeti kérdésekhez. A játékban szereplő települések szinte mindegyike, egy-egy dallam vagy szőttes erejéig megjelenik a gyűjteményben Pusztinától Szabófalváig, Jászvásártól Külsőrekecsinig. Ez azért is kiemelkedő, mert a kezdeti néprajzi kutatások elsősorban a Kárpát-medence népi kultúrájának dokumentálására irányultak, de a trianoni békeszerződés megkötése után ez is ellehetetlenült. Hiába nőtt fokozatosan a csángómagyarok iránti érdeklődés, a rendszerváltásig a gyűjtemény csak közvetett módszerekkel tudott gyarapodni, többek között a hazánkba telepített moldvai és bukovinai magyarok révén. Mivel a Kádár-korszakban a külföldi tárgyvásárlás illegális volt, számos tárgyat, amelyet Kallós Zoltán és köre gyűjtött Moldvában, közvetítőkön keresztül vásárolt meg a múzeum. A Néprajzi Múzeum jelenleg közel 700 Moldvából származó műtárggyal rendelkezik, köztük 17 teljes viselettel és jelentős számú népi vallásossághoz kapcsolódó tárggyal. Az intézmény több tucat kéziratot őriz, főleg folklóradatokat, de fellelhető a Kézirattárban a Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesület névadójához köthető tanulmány is.

A most beérkező társasjáték ugyanakkor nem a múzeum műtárgygyűjteményébe, hanem a demonstrációs gyűjteménybe kerül, így múzeumpedagógiai célok mentén továbbra is betöltheti eredeti funkcióját. A múzeum a későbbi digitális fejlesztés jogát is megkapta, így a Néprajzi Múzeum várja azon önkéntesek jelentkezését, akik elkészítenék a játék internetes változatát.

Kiemelt kép: Naputánjáró társasjáték (Fotó: Néprajzi Múzeum)